FNV

Petitie vraagt top van Cordis om vervangende banen in Roden

In de nacht van woensdag op donderdag is de productie van de omstreden katheters bij Cordis Europe in Roden gestaakt. Vakbondsleden boden de dag ervoor een petitie aan aan een delegatie van het Amerikaanse hoofdkantoor met het verzoek voor vervangende banen te zorgen. Over twee weken zal daarover meer duidelijkheid komen, kregen de werknemers te horen. "Maar dat wil nog niet zeggen dat dat werk er meteen is", reageert vakbondsbestuurder Jeanette Brouwer realistisch. "Dat kan nog wel een jaar duren."

De productie van de katheters, die worden gebruikt in stents (holle buisjes ter voorkoming van adervernauwing), moest meteen worden gestaakt door een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Dat corrigeerde de rechter in Assen die in kort geding had bepaald dat het werk moest kunnen doorgaan zolang de rechtszaak over het patent nog loopt. Het gevolg voor de werkgelegenheid woog deze rechter zwaarder dan het belang van concurrent Boston Scientific dat claimt het patent te bezitten.

Cordis Europe verliest 350 van de 1000 werknemers door het geschil. "Het is raar", zegt Brouwer, "dat de banen verdwijnen terwijl Cordis de rechtszaak altijd nog kan winnen."

De betrokken werknemers van Cordis Europe zitten vanaf donderdag thuis, voorlopig met behoud van loon. "En dat geldt ook voor de uitzendkrachten, zo is afgesproken", legt Brouwer uit.

Cordis Europe heeft in eerste instantie een rechtszaak over het patent voor de katheters van Boston Scientific verloren. Het wachten is nu op het hoger beroep in deze kwestie, maar een uitspraak kan nog wel even op zich laten wachten. Te lang voor Cordis, maakten de Amerikanen woensdag in Roden duidelijk. Het werk aan de katheters komt niet naar Drenthe terug.

"De mensen van het hoofdkantoor zijn echt begaan met de werkgelegenheid hier", heeft Brouwer gemerkt, "maar het gaat natuurlijk om een afweging met strategische belangen. Zeker is ook dat vervangende werkgelegenheid nooit de 350 verloren banen kan compenseren."

Voor Brouwer is nu eerst de ondernemingsraad aan zet, die inmiddels een externe adviseur heeft ingeschakeld om de opties voor de toekomst te onderzoeken. "We zetten in op vervangend werk. Dat hoeft niet per se uit de Cordis-tak te komen. Moeder Johnson & Johnson is veel groter", benadrukt Brouwer.

In juni waren de productielijnen ook al per direct schoongemaakt. De directie stuurde de werknemers ook toen al even met behoud van loon naar huis, maar spande gelijktijdig het kort geding aan.

Net als de werknemers is de directie van Cordis Europe uit het lood geslagen door de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden. Het bedrijf straalde voortdurend het vertrouwen uit dat de rechters de productie van de katheters in Roden zouden laten.

Cordis Europe in Roden is een groot, winstgevend bedrijf voor Johnson & Johnson, met hoofdkantoor in New Brunswick (New Jersey).

De leden van FNV Bondgenoten bij Cordis kunnen hieronder het pamflet over de situatie bij hun bedrijf ophalen.
Attachments:
pamflet Cordis.DOC