Gemeente Kollumerland

PERSBERICHT

PB 43 / 2005

Kollumerland c.a. kiest bouwer starterswoningen Zwagerbosch

Kollum, 18 oktober 2005

Het college van B&W van de gemeente Kollumerland c.a. heeft vanmorgen besloten de bouw van de vier starterswoningen in Zwagerbosch toe te wijzen aan bouwbedrijf U. Veenstra BV uit Harkema. Hiermee neemt het college het unanieme voorstel van de selectiecommissie over.
Het plan van de ondernemer uit Harkema scoort op de getoetste onderdelen gemiddeld het hoogst. Bouwbedrijf Veenstra presenteert de woningen tijdens de inloopmarkt voor betaalbare koopwoningen op woensdag 19 oktober 2005, 's middags van vier tot 's avonds acht uur.

Op 31 mei 2005 heeft het college besloten om in Zwagerbosch vier starterswoningen projectmatig te laten bouwen, dit omdat in de gemeente grote behoefte is aan betaalbare woningen voor starters op de koopmarkt. De vier starterswoningen in Zwagerbosch vormen een pilot-project voor de gemeente. Het is de bedoeling om het gerealiseerde concept, indien succesvol, in toekomstige startersprojecten op andere locaties in de gemeente te herhalen. Richtprijs van de woningen (bouwkosten inclusief grond) was maximaal
E 135.000,- v.o.n. Behalve betaalbaar, moesten de woningen ook duurzaam zijn. De gemeente stelde een stimuleringspremie ter beschikking van E 7.500,- per woning.

Selectiecriteria
De selectiecommissie, bestaande uit vier personen, beoordeelde de plannen op de volgende criteria: De architectonische kwaliteit van het plan; De bruikbaarheid van de woning, flexibiliteit en aanpasbaarheid; De duurzaamheid van het plan;
De prijs/kwaliteit verhouding.

Er hebben uiteindelijk negen bedrijven ingeschreven, waarbij Bouwbedrijf U. Veenstra BV uit Harkema als beste uit de bus kwam. Nummer twee was V.O.F. Bouwbedrijf Kootstra van der Veen uit Harkema en nummer drie Buro voor vormgeving en Bouwadvies Knegt uit Kollum i.s.m. Bouwbedrijf Adema uit Westergeest.
Het gemiddelde beeld van alle ingediende plannen is hoog te noemen.

Het winnende plan wordt woensdag 19 oktober 2005 gepresenteerd op de "Inloopmarkt betaalbare koopwoningen" in het gemeentehuis. Ook de indieners van de twee andere plannen uit de top drie zijn hiervoor uitgenodigd.

De belangstellende starters voor de woningen in Zwagerbosch die voldoen aan de hiervoor gestelde eisen, kunnen zich t/m 18 november 2005 aanmelden om mee te doen met de procedure van de loting.

---

*********************
Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.