Rechtbank Leeuwarden


Zes jaar voor zware (fatale) mishandeling in strandtent IJmuiden

De rechtbank Haarlem heeft op 20 oktober 2005 een 33-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar wegens zware mishandeling van drie medegasten van een druk bezocht feest in een IJmuidense strandtent.

De verdachte heeft zich tijdens het feest, in het openbaar, schuldig gemaakt aan ernstig geweld. Nadat een kennis van hem was mishandeld is hij zijn gram gaan halen. Toen hij werd tegengehouden is hij volledig door het lint gegaan.

Ter toelichting op de opgelegde gevangenisstraf van 6 jaar verwijst de rechtbank in de eerste plaats naar de omstandigheden waaronder de mishandelingen zijn gepleegd. De man liet zich door niemand tegenhouden, terwijl de slachtoffers tot het ernstige geweld geen enkele aanleiding hadden gegeven. Hij heeft het eerste slachtoffer als een bokser, met zijn volle gewicht, hard en recht in het gezicht geslagen. Deze man is aan de gevolgen daarvan overleden. Het tweede slachtoffer moest het daarna ontgelden: deze werd bewusteloos geslagen en het derde slachtoffer werd door de verdachte samen met anderen geschopt en geslagen, ook nadat hij op de grond lag. De rechtbank rekent het de verdachte zeer aan dat hij kickbokstechnieken buiten de sportschool heeft gebruikt en daarmee de dood van J. Poelarends heeft veroorzaakt. Doordat een groot aantal mensen getuige was van het geweld heeft hij veel angst, onrust en gevoel van onveiligheid veroorzaakt.

Als strafverzwarend weegt de rechtbank mee dat de verdachte eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld, zodat hier geen sprake is van een incident. De rechtbank is er niet van overtuigd dat de man een volgende keer de confrontatie uit de weg zal gaan. De straf dient ook om hem daarvan in de toekomst te weerhouden.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 20 oktober 2005 Naar boven