Ingezonden persbericht


Economisch zelfstandig bestaan vrijwel onmogelijk in kraamzorg

Het is voor werknemers in de kraamzorg vrijwel onmogelijk om nog een baan te vinden die een basis biedt voor een economisch zelfstandig bestaan. Door eisen van zorgverzekeraars verdwijnen functies met een arbeidsduur van meer dan 24 - 28 uur per week in hoog tempo. Stichting Kraamzorg Het Groene Kruis te Groningen heeft deze week gedeeltelijk ontslag aangevraagd voor tientallen kraamverzorgenden die nu nog een arbeidsduur hebben van gemiddeld 28 - 36 uur per week. Bij andere kraamzorginstellingen worden functies ook vrijwel uitsluitend in deeltijd aangeboden. ABVAKABO FNV vreest dat schoolverlaters in de toekomst niet meer (kunnen) kiezen voor een loopbaan in de kraamzorg: een arbeidsduur van 24 uur biedt onvoldoende basis voor een economisch zelfstandig bestaan. Dit temeer omdat werknemers verplicht in het bezit moeten zijn van een auto en hun onregelmatig werk onmogelijk kunnen combineren met een andere deeltijdbaan.

De kraamzorginstellingen staan onder grote druk. Ziektekostenverzekeraars hebben de verzorgingsduur teruggebracht van ruim 60 naar 40 - 44 uur per bevalling en eisen dat de zorg wordt verleend door één kraamverzorgende. Omdat de zorg over plm. 8 dagen wordt uitgesmeerd, bedraagt de gemiddelde dienst per dag slechts 4 - 5 uur. Fulltimers kunnen in deze korte diensten onmogelijk de fulltime werkweek van 36 uur halen. Een wekelijkse arbeidsduur van 28 uur of meer is vrijwel niet meer inroosterbaar. De problemen van de kraamzorginstellingen worden nog vergroot door het dalend aantal geboortes en prijsdruk als gevolg van de marktwerking. Zorgverzekeraars bieden kraamzorgtrajecten aan via de internetveiling www.zorgveiling.nl. Instellingen moeten hierop korting bieden om de uitvoering van de kraamzorg gegund te krijgen.

ABVAKABO FNV heeft deze week een sociaal plan afgesloten bij Kraamzorg Het Groene Kruis te Groningen om de gevolgen van de gedwongen contractaftopping te verzachten. De werknemers met contracten van 28 uur of meer per week worden gedeeltelijk ontslagen. In het sociaal plan is afgesproken dat zij zich kunnen laten omscholen naar een ander type verzorgende functie, bijvoorbeeld in de sector verpleeg- en verzorgingshuizen. Daar is nog perspectief op banen van voldoende omvang om een economisch zelfstandig bestaan te hebben. Verder is in het sociaal plan geregeld dat werknemers aanspraak hebben op wachtgeld over de verloren uren en een toelage van 10 % voor degenen die meewerken aan omscholing en herplaatsing. Met mobiliteitsbevorderende maatregelen is volledig ontslag van 20 boventallige werknemers afgewend.

Nadere informatie

William Moorlag, regiobestuurder ABVAKABO FNV Noord Tel. 06 - 51218417 (M) / 0595 442686(T) / 079 3536814 (W).