D66

Schriftelijke vragen van het lid Koser Kaya (D66) over de vraagafname in de Rotterdamse kinderopvang.

1. Is de minister bekend met het feit dat een aantal Rotterdamse deelgemeenten, zoals Charlois, Feijenoord en Delfshaven, sinds de invoering van de Wet Kinderopvang te maken heeft met een vraagafname in de kinderopvang van soms wel twintig procent, met als meest voor de hand liggende reden dat ouders de subsidieaanvraag te ingewikkeld vinden en de kinderopvang zonder subsidie voor hen onbetaalbaar is?

2. Is het de minister bekend dat de kinderdagverblijven in deze wijken vóór de invoering van de Wet Kinderopvang per 1 januari 2005 voornamelijk gesubsidieerde plaatsen hadden en door het prijsverschil met overige plaatsen vaak niet in de gelegenheid waren een weerstandsvermogen op te bouwen? En dat deze kinderdagverblijven door afwezigheid van een weerstandsvermogen en de forse vraagafname nu in de problemen komen?

3. Deelt de minister de mening dat we niet moeten wachten op de evaluatie van de Wet Kinderopvang, maar nu actie moeten ondernemen om de administratieve last te bestrijden, zodat ouders, met name vrouwen, hun kinderen weer naar de opvang brengen en zelf volop kunnen participeren op de arbeidsmarkt?

4. Is de minister bekend met het succesvolle Rotterdamse project `Economische Kansenzones', dat inhoud dat ondernemers die investeren in achterstandswijken onder bepaalde voorwaarden hun investering van de overheid terugkrijgen? Is de minister met ons van mening dat het omwille van de toegankelijkheid van kinderopvang voor de lagere inkomensgroepen en eenoudergezinnen en ter bevordering van de sociale en economische integratie meer dan wenselijk is kinderopvang in deze wijken te stimuleren? Is de minister derhalve bereid eenzelfde subsidie te verlenen aan ondernemers in de kinderopvang die zich vestigen in achterstandswijken?

20-10-2005 13:58