Socialistische Partij

Raad van State keurt Westelijke Randweg door IJmond-noord gelukkig af

20-10-2005 * De bestuursrechter heeft de plannen voor de Westelijke Randweg door de IJmond-noord aan flarden geschoten. In de uitspraak oordeelt de Raad van State dat de gemeenten en provincie onterecht geen aandacht hebben gehad voor beschermde diersoorten. Aldus het Noordhollands Dagblad van vandaag.

Dat is goed nieuws voor de actievoerders (Westerhout blijft!) die deze plannen voor een nieuwe weg nooit hebben zien zitten. De SP heeft zich in 2003, toen het plan van de Westelijke Randweg in de Statenzaal ter discussie stond, uitgesproken voor de argumenten van de actievoerders, en tegen de komst van de weg gestemd. Maar dat tevergeefs: de meerderheid van de statenleden vond die argumenten onzinnig en schaarde zich achter het plan van de Westelijke Randweg. En nu zegt de rechter dus: helemaal niet onzinnig.

De provincie heeft altijd gezegd dat de Westelijke Randweg noodzakelijk was voor goede doorstroming in de hele regio. Feitelijk echter stond de weg alleen op het verlanglijstje van het concern Corus. Westerhout blijft! heeft met onderzoek overduidelijk aangetoond dat een nieuwe weg niet nodig was voor de doorstroming in de regio. De weg zou bovendien korte metten maken met het duingebied rondom Beverwijk, ofwel groen werd asfalt. De provincie had die argumenten in 2003 niet in de wind moeten slaan, zeker niet nu ook uit de uitspraak van de Raad van State blijkt dat de provincie nooit voldoende tegenargumenten heeft gehad. Wellicht had Gedeputeerde Staten van Noord-Holland eens met de Zeeuwse collega's moeten gaan praten, die op dit moment stappen nemen een bestaand stuk asfalt terug te geven aan de natuur, ten behoeve van het groen in de regio. Dat is andere koek.