Gemeente Wijdemeren


20/10/05

Schetsplan voor Dorpscentrum Oud-Loosdrecht

Belanghebbenden, bewoners en de gemeente (zie foto) hebben samen in een 2- daagse bijeenkomst in Volendam op 18 en 19 oktober een schetsplan gemaakt voor een nieuw dorpscentrum in Oud-Loosdrecht.
Goed naar elkaar luisteren, je inleven in elkaars belangen en vervolgens al je creativiteit gebruiken bleek de sleutel te zijn om het samen eens te worden.

Het plan voorziet in een plein aan de dijk met daarachter een (passanten)haven waarbij er vanaf de weg uitzicht is op de plas. Het plein wordt aan weerszijde geflankeerd door winkeltjes (incl. een plaats voor de huidige makelaardij) en andere maatschappelijke en commerciële centrumvoorzieningen (ca 2000m2) met daarboven appartementen.. Langs de randen van de kavels die de plas insteken (Bornholm en Irene) zijn villa's gesitueerd en is ook een plek gevonden voor de huidige bewoners van de middenkavel. Het Plan van wensen (doorklik) geeft een overzicht van de elementen die grotendeels in het plan verwerkt konden worden.
De komende weken wordt de schets door het bureau Boiten/ Factor, dat tijdens de 2-daagse de viltstift vasthield, uitgewerkt tot een meer gedetailleerd plan. Belangrijk daarbij is dat ondanks het forse bouwvolume (ca 90 woningen) uit 3D schetsen zal moet blijken dat door een goede architectuur het geheel toch een kleinschalige en gevarieerde aanblik krijgt. Zonodig worden er nog aanpassingen gemaakt. Uit eerste berekeningen die het bureau TwijnstraGudde tijdens de bijeenkomst maakte lijkt het mogelijk om een evenwichtige kosten/baten verhouding te realiseren (kosten-neutraal). De projectgroep hoopt op 1 en 7 november het plan zodanig te voltooien dat het mogelijk is om het op 30 november in een informatieavond aan de bevolking te presenteren. Zij streeft ernaar om het al voordien b.v. als poster of krant(bijlage) te verspreiden.

Ad de Regt
Procesbegeleider
Dorpscentrum Oud- Loosdrecht
(0615017811)