Gemeente Scheemda


Vraag om informatie over een incident in 1944
20 oktober 2005

Persbericht van Allart Veentjer

Op 1 oktober 1944 stegen in alle vroegte drie vliegtuigen van de Britse RAF op vanaf vliegbasis Bradwell Bay. Squadron Leader Joseph Berry, en twee Flight Lieutenants werden op een missie gestuurd om een rangeerterrein vol vliegende bommen (V1 & V2) te bombarderen. Het doelwit bevond zich even over de grens bij Nieuweschans (Groningen).

Op een hoogte van 15 meter vlogen ze over de kust Nederland binnen, via het IJsselmeer en de Noordoostpolder richting Meppel. Een lichte bocht naar het noordoosten bracht de drie vliegtuigen in de richting van het radarstation bij Veendam. Daar, rond 06.15 uur, opende het lichte luchtdoelgeschut, een enkele mitrailleur, het vuur op de drie laagvliegende vliegtuigen.

Het middelste toestel, SD-F EJ 600, van Joe Berry werd geraakt en dook omlaag. Over de radio klonk nog een keer zijn bekende stem:"Carry on, chaps, I've had it."
Het vliegtuig sloeg met de zwaargewonde piloot tegen de grond in Kibbelgaarn en brandde uit.

Oproep

Onlangs ben ik begonnen met de voorbereidingen voor het schrijven van een boek over dit intrigerende oorlogsverhaal. Ik ben op zoek naar mensen die mij meer kunnen vertellen over de oorlogsjaren in Kibbelgaarn, de bewuste dag 1 oktober 1944, mensen die ooggetuige waren van de crash, of familie van ooggetuigen. Uiteraard zijn bijdragen van andere aard die verweven zijn met dit onderwerp ook van harte welkom.

Wilt u meer informatie of contact met mij opnemen, bezoekt u dan de website: http://1oktober1944.aelis.nl