Dienstenbond CNV

CAO overleg PGGM kabbelt voort
20-10-2005

Na een aantal sessies bij PGGM over de nieuwe CAO kunnen wij concluderen dat het niet echt opschiet. De gesprekken hebben nog steeds een verkennend karakter. Wel is duidelijk dat we in deze ronde niet alleen zullen spreken over een CAO voor 2005 maar ook over 2006.

Ten aanzien van de voorstellenbrief die eerder aan u is voorgelegd verandert dan naast de looptijd ook de inzet voor de salarisverhoging. De CNV Dienstenbond zal bij PGGM inzetten op een algehele verhoging van het salaris van 2%. De andere voorstellen blijven ongewijzigd. Voorts is nu ook de inzet van PGGM duidelijk geworden. Wij geven deze hieronder kort weer:


- Over de CAO-verhoging heef PGGM zich nog niet uitgelaten;


- PGGM wil het loon in het tweede ziektejaar slechts aanvullen tot 70% van het laatstgenoten inkomen;


- PGGM wil de wachtgeldregeling wijzigen in verband met aanpassing van de WW per 1 oktober 2005;


- PGGM wil een beperkt percentage beschikbaar stellen voor deelname in de levensloopregeling. Deze levensloopregeling dient uit te worden gevoerd door Careon;


- PGGM wil de 5%-regeling afschaffen (art. 8.5.1 leden 4 tot en met 7) PGGM wil in de CAOopnemen dat de directie kan besluiten medewerkers vrij te stellen van werk;


- PGGM is bereid een collectieve zorgverzekering voor het basis- en het aanvullende pakket aan te bieden. De uitgaven van de werkgever mogen wat PGGM betreft niet stijgen. Als dat wel gebeurt dan gaat dit ten koste van de salarisontwikkeling.


- PGGM heeft nog geen voorstellen gedaan over aanvulling op de WGA- en IVA uitkering. (PGGM betaalt nu ook aanvullingen op het salaris indien medewerkers gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, werknemers mogen dus verwachten dat ook onder de nieuwe wetgeving dit beleid wordt gecontinueerd)

Wanneer u onze voorstellen heeft gelezen zult u bemerken dat wij op een andere wijze tegen de zaken aankijken. Omdat er geen enkele vooruitgang is geboekt kunnen wij u nog geen tussenstand geven. Wat wel duidelijk is dat de meeste PGGM-ers er ten gevolge van de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet fors op achteruit zullen gaan wanneer PGGM geen enkele vorm van compensatie biedt. Vandaar dat de CNV Dienstenbond in zal zetten op inkomensneutraliteit bij de invoering van dit systeem.

De CNV Dienstenbond zal voorts inzetten op een stevige werkgeversbijdrage in de levensloopregeling.

De CAO onderhandelingen worden voorts vertraagd door de discussie over de Memorie van Toelichting op het Sociaal Beleidskader. De CNV Dienstenbond en PGGM verschillen al enige tijd over de wijze waarop dit kader uitgelegd moet worden. Om discussies naar de toekomst nu te vermijden heeft de CNV Dienstenbond voorgesteld om een toelichting op het kader te schrijven. De Memorie is nu in een principe akkoord verankerd. Dit akkoord treft u hier aan.

Wilt u middels via e-mail aangeven of u zich kan vinden in deze Memorie?

De CNV Dienstenbond vindt het verbazingwekkend dat bij PGGM alles zo in de procedure gegoten moet worden. Veel sterker dan bij andere organisaties bespeuren wij bij de werkgever en medewerkers een sterke hang naar regelingen. Naar onze mening komt dat voort uit een matig vertrouwen tussen beiden. PGGM heeft aangegeven dat bij de ingezette cultuurverandering ook het werken aan vertrouwen hoort.

Wij zullen in de Bedrijfsledengroep het vertrouwen ook eens bespreken en op zoek gaan naar oplossingen.

Deze week al gaan de onderhandelingen over een nieuwe CAO door. Wanneer wij voortgang boeken dan zullen wij u daarover berichten.

Vragen en opmerkingen vernemen wij graag. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl