Gemeente Groningen

donderdag 20 oktober:
College wil gezamenlijke aanpak voor Groningse arbeidsmarkt

Een Groningse samenleving waaraan álle Stadjers actief deelnemen: dat is het doel van een gezamenlijk netwerk waarin overheid, bedrijfsleven, onderwijs- en zorg en welzijnsinstellingen samenwerken. Het College van B&W beschrijft in de nota `Een werkend netwerk' hoe hij initiator en aanjager wil zijn van dit activerende arbeidsmarktbeleid in de komende jaren. Nu al lopen er tientallen projecten, activiteiten en samenwerkingsverbanden die bijdragen aan een verbeterde situatie op de arbeidsmarkt. Door bundeling en afstemming van alle initiatieven en het voeren van de regie daarover wil het College positieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt versnellen.

Vier sporen:
Om het doel te bereiken volgt het College een vier sporenbeleid
* behouden van bestaande en aantrekken van nieuwe werkgelegenheid
* zorgen voor voldoende en gekwalificeerde werknemers; o.a. door het verbeteren van de aansluiting tussen (beroeps)onderwijs en arbeidsmarkt

* toeleiden van werkzoekenden naar werk; o.a. door het verbreden van de aanpak Groningen@work tot 30 jaar

* deelname aan de samenleving van Stadjers zonder uitzicht op betaald werk; o.a. door gesubsidieerde maatschappelijke banen en (vrijwilligers-)activiteiten

Uitgangspunten
In zijn beleid richt het College zich op alle mensen op de maatschappelijke ladder; dus ook op de mensen zonder uitzicht op betaald werk. Vrijwilligerswerk en andere maatschappelijke activiteiten verhogen het arbeidsritme van mensen en verkleinen de afstand tot de reguliere arbeidsmarkt.
In het vervullen van de behoeften op de arbeidsmarkt speelt een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt een belangrijke rol. Het College ondersteunt en neemt deel aan initiatieven op het gebied van leren en werken, vroegtijdig schoolverlaten en de vormgeving van het praktijkonderwijs.
De Groningse arbeidsmarkt houdt niet op bij de gemeentegrenzen; samen met partners in de regio wil het College initiatieven ontwikkelen en uitvoeren.
Het bedrijfsleven in het Noorden is onmisbaar bij het realiseren van het activerende arbeidsmarktbeleid. Werkgevers zorgen voor geschikte werkplekken en bieden opleiding- en reïntegratiemogelijkheden. Samen met het CWI start de gemeente binnenkort met een gezamenlijke benadering van werkgevers: `Groningen wérkt!'.

De verantwoordelijkheid voor een goede sturing en uitvoering van de ambities, plannen en opdrachten, draagt het College op aan de programmadirectie van het Economisch Businessplan(EBP). Wethouder Schuiling bespreekt de notitie `Een werkend netwerk' op 2 november a.s. met de raadscommissie Werk en Inkomen.