GroenLinks

De EU en Orhan Pamuk

20 oktober 2005

Zondag ontmoet Joost Lagendijk in Frankfurt de Turkse schrijver Orhan Pamuk. Pamuk ontvangt dan de prestigieuze Vredesprijs van de Duitse Vereniging van Boekhandels. Pamuk staat momenteel in het middelpunt van de belangstelling, omdat hij het in een Zwitserse krant aangedurfd heeft de moord op een miljoen Armeniërs in Turkije tijdens de Eerste Wereldoorlog aan te kaarten. De Turkse justitie wil Pamuk nu vervolgen wegens belediging van de Turkse nationale identiteit.

Staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï suggereert in een opiniestuk in De Volkskrant dat een eventuele veroordeling van Pamuk consequenties zou moeten hebben voor de Turkse
toetredingsonderhandelingen.

Volgens Joost Lagendijk is het een goede zaak dat er zoveel aandacht is voor de rechtszaak tegen Pamuk. "De Turkse regering moet absoluut het artikel schrappen waarop de aanklacht tegen Pamuk is gebaseerd, omdat het een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting. Maar het is vreemd om de regering te straffen voor een mogelijke veroordeling. De Europese Unie verwacht van Turkije dat de justitie zich onafhankelijk opstelt en zich niet laat beïnvloeden door de autoriteiten. Door van de rechtszaak tegen en een eventuele veroordeling van Pamuk een halszaak te maken voor het doorgaan van de onderhandelingen vind ik dan ook geen juist signaal, bovendien heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül al zeer duidelijk afstand genomen van de rechtszaak door het een provocatie te noemen," aldus Lagendijk.

De uitreiking van de Vredesprijs van de Vereniging van Duitse boekhandels is zondag overigens live te volgen via het tweede Duitse televisienet ZDF. De uitzending begint om 11.00 uur.

«