ABVAKABO FNV tevreden met afschaffing jeugdloon

Abvakabo fnv

In de CAO Onderwijs is voor het eerst een afspraak gemaakt voor het afschaffen van het jeugdloon. Het gaat om werknemers tot 22 jaar. Vanaf 1 januari 2006 worden in twee jaar de salarissen per leeftijdscategorie verhoogd. Dat betekent dat per januari 2008 de jeugdsalarissen in deze sector zijn afgeschaft.

Al eerder riep bestuursvoorzitter Edith Snoey op tot het afschaffen van het jeugdloon naast het serieus aanpakken van een levensloopregeling en het beschermen van jongeren bij collectieve ontslagen. Zij noemde jeugdloon een vorm van discriminatie en het opkomen voor jongeren een vanzelfsprekend onderdeel van de solidariteitsgedachte binnen de vakbond. Alle leeftijdsgroepen moeten gelijk worden behandeld.
Volgens de CAO krijgt het personeel van het primair en voortgezet onderwijs een totale loonsverhoging van 2, 4 procent. Daarnaast krijgt iedere leraar een extra 200 euro op de dag van de leraar. De eindejaarsuitkering wordt structureel verhoogd met een half procent naar 4,1 procent. Per 1 augustus 2006 is er extra ruimte voor het aantrekken van ondersteunende functies in het primair onderwijs. In de praktijk betekent dat per week vier uur extra voor een onderwijsassistent. Verder is een jaarlijkse tegemoetkoming van 360 euro voor ziektekosten. De nieuwe CAO loopt tot juli 2007. ABVAKABO FNV is tevreden met het behaalde resultaat. Toen eind augustus de onderhandelingen startte, leek de weg naar een akkoord lang. De minister hanteerde toen de nullijn. Het overleg werd enkele weken opgeschort en er volgende acties. Uiteindelijk ging de nullijn van tafel en werd 18 oktober om 19.00 uur een akkoord gesloten.

.......

Voor meer informatie

Karen de Jager,persvoorlichter ABVAKABO FNV 06-22698341