Gemeente Heemskerk


Fietspad langs Plankier: na één jaar opnieuw bekijken

HEEMSKERK Na de zomer van 2006 zullen de ervaringen met het deze zomer aangelegde fiets/bromfietspad langs het Plankier op een rij worden gezet. Volgens wethouder van verkeer Leo van der Kolk kan dat leiden tot de conclusie dat er aanpassingen nodig zijn aan de fysieke uitvoering van deze nieuwe verbinding tussen Zaalberglaan en Gerrit van Assendelftstraat.

Afgelopen voorjaar besloot de gemeenteraad tot de aanleg van de nieuwe route voor fietsers en bromfietsers. Een belangrijke overweging was dat sinds eind april de weekmarkt naar de rijbaan van het Burgemeester Nielenplein is verplaatst. Daarmee verviel op marktdagen (vrijdag) tijdelijk de directe fietsverbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het centrum. Ook speelde mee dat in de actuele situatie het voetgangersgebied al frequent werd gebruikt door fietsers en bromfietsers. Half juli werd het fiets/bromfietspad daadwerkelijk aangelegd. Het loopt van de draaicirkel in de Gerrit van Assendelftstraat, onder de bomen door, langs het plankier naar de Zaalberglaan. Ter hoogte van de winkelpanden op de hoek Zaalberglaan/Kerkplein sluit het weer aan op de rijweg. De gemeente ging ervan uit met deze maatregel weer een goede stap te zetten richting een leefbaar centrumgebied. Sinds de ingebruikname van de nieuwe route zijn er veel positieve geluiden vernomen. Veel verkeersdeelnemers blijken tevreden te zijn over de nieuwe verbinding. Er worden echter ook klachten geuit. Die hebben dan betrekking op de verkeerskundige situatie. Zo zou volgens sommigen de veiligheid van voetgangers er niet op vooruit zijn gegaan omdat er fietsers en bromfietsers zijn die zich niet beperken tot het nieuwe in rode tegels gemarkeerde pad, maar naar willekeur het hele voetgangersgebied berijden.
Het is nog onduidelijk of dat verkeerde gedrag mogelijk wordt bevorderd doordat er geen niveauverschil (stoepranden) bestaat tussen fietspad en wandelgebied.
Mede op aandringen van leden van de raadscommissie COM heeft wethouder Van der Kolk nu bepaald dat de ervaringen met het fiets/bromfietspad een jaar na de ingebruikname nog eens tegen het licht zullen worden gehouden.