Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 oktober 2005


Reactie van Partij van de Arbeid op overlijden van André van der Louw


Het overlijden van André van der Louw heeft ons diep geroerd. Met hem verliezen we een markant sociaal-democraat en een fijn mens.


André van der Louw hoorde bij de PvdA en de PvdA hoorde bij hem. Zijn ribfluwelen pak dat hij als burgemeester van Rotterdam droeg, was het pronkstuk in een tentoonstelling over de geschiedenis van de PvdA. De beelden van zijn 'berendans', op het congres van de PvdA waar hij na een emotionele campagne tot voorzitter werd gekozen, staan menigeen op het netvlies gebrand. Hij was een aansprekend en populaire burgemeester van Rotterdam die het schier onmogelijke klaar speelde door zowel bij havenarbeiders als havenondernemers een graag geziene gast te zijn. Die breedheid en toegankelijkheid heeft hem altijd gekenmerkt, bijvoorbeeld ook toen hij in zijn korte periode als Minister van CRM een historische rede hield in de Tweede Kamer waarin hij, puttend uit de traditie van de sociaal-democratie en zelfs citerend uit de Internationale, aandacht vroeg voor het feit dat tegenover rechten ook altijd plichten dienen te staan.


Van der Louw heeft in talrijke functies veel voor de Partij van de Arbeid betekend. Hij zette zijn eerste schreden in de politiek bij de socialistische jongerenbeweging AJC en was één van de leidende figuren in de vernieuwingsbeweging die onder de naam "Nieuw Links" in de PvdA bekend werd.


Hij werd in 1971 lid van de Tweede Kamer, was voorzitter van de Partij van de Arbeid van 1971 tot 1974 en werd in november 1974 burgemeester van Rotterdam; een functie die hij tot september 1981 bekleedde toen hij minister van CRM werd. Aansluitend keerde hij eind 1982 in de Tweede Kamer terug. Hij verliet de Tweede Kamer in 1983 om voorzitter van Rijnmond te worden. Ook daarna betoonde hij zich nog in tal van functies uiterst actief en bewogen .


André voelde zich tot het laatst toe zeer betrokken bij de gang van zaken in de PvdA en getuigde daar ook van in de gesprekken die wij de afgelopen maanden met hem hebben mogen voeren. Wij zullen hem missen en wensen zijn familie kracht toe in het dragen van dit verlies.


Ruud Koole Wouter Bos
Partijvoorzitter Voorzitter Tweede Kamerfractie


PvdA Voorlichting

Plein 2

Postbus 20018, 2500 EA Den Haag

Tel 070 - 318 3025/Fax 070 - 318 2800