Schuldkwijtschelding goed nieuws voor arme Nigerianen

Jubilee nederland

Nigeria krijgt 18 miljard dollar schuldkwijtschelding van de crediteurenlanden verzameld in de Club van Parijs. Dat is goed nieuws voor de 90 miljoen Nigerianen die in armoede leven. Maar daarvoor moet Nigeria wel eerst 6,3 miljard dollar aan achterstallige schulden aflossen. Ook wordt de kwijtschelding betaald uit de hulpbudgetten van rijke landen, ten koste van armen in andere landen.

Eind juni 2005 lag er al een voorstel voor schuldkwijtschelding voor Nigeria op tafel. Nu Nigeria een akkoord heeft gesloten met het IMF, gaat deze schuldendeal definitief door. Van de 30 miljard dollar die Nigeria bij de club van rijke crediteurenlanden heeft uitstaan, schelden zij 18 miljard dollar kwijt. De eerste helft direct, de tweede helft in maart 2006, als Nigeria zich houdt aan de afspraken met het IMF.

Jubilee Nederland juicht schuldkwijtschelding voor Nigeria toe. Maar liefst 90 miljoen (70%) van de 130 miljoen Nigerianen leeft in armoede, ondanks de olie-inkomsten. Gekeken naar het inkomen per hoofd van de bevolking hoort Nigeria met veel andere Afrikaanse landen tot de armste landen ter wereld.

De schuld van Nigeria is bovendien grotendeels opgebouwd onder de militaire dictatuur van generaal Abacha en zijn voorgangers. De bevolking van Nigeria heeft jarenlang geleden onder deze dictatuur en draait op voor de aflossing van haar schulden. Westerse regeringen en instellingen zijn medeverantwoordelijk. Willens en wetens hebben zij geld geleend of betaling van exporten verzekerd aan het Nigeria van destijds, terwijl zij op de hoogte waren van de corruptie en onderdrukking in het land.

De schuldendeal is goed nieuws voor de 90 miljoen Nigerianen die in armoede leven, omdat de regering meer geld overhoudt voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Echter, Nigeria moet eerst 6,3 miljard aan achterstallige betalingen aflossen voordat het de beloofde schuldvermindering krijgt. Daarbij steekt de 1 miljard dollar die de schuldvermindering Nigeria het komend jaar zal opleveren mager af.

Een ander probleem is dat de kwijtschelding ten koste gaan van hulp aan andere landen. De meeste landen, ook Nederland, betalen de schuldkwijtschelding uit hun hulpbudget. Nederland zal 620 miljoen euro aan schulden kwijtschelden op een totale schuld van 1,24 miljard euro, het merendeel exportkredietschulden. Nederland bekostigt dit uit de 0,8% van het nationaal inkomen gereserveerd voor ontwikkelingssamenwerking.

'Het is onterecht dat arme landen bloeden voor de oplossing van elkaars problemen', vindt Jubilee Nederland voorzitter Greetje Lubbi. Een ander argument om de kwijtschelding niet ten laste te brengen van Ontwikkelingssamenwerking is dat de schulden voortkomen uit door de overheid verzekerde financiering van exporten die nooit zijn getoetst op hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling.

Dubieus is voorts dat hoewel Ontwikkelingssamenwerking opdraait voor de kosten van de kwijtschelding, de overheid een premie heeft ontvangen voor het afgeven van de verzekering, die is toegevoegd aan de algemene middelen. Ook de betalingen die Nederland nu nog ontvangt van Nigeria gaan naar de schatkist. Nederland krijgt nu minimaal 575 miljoen euro van Nigeria. Dat is meer dan de totale exportschuld ooit bedroeg.

EINDE PERSBERICHT