Groen!

Groen! lanceert actieplan voor investeringen in energiebesparing en energie-efficiënte in woningen en gebouwen |

Brussel, 20 oktober 2005

Vera Dua Vera Dua, voorzitter Groen!
Luc Barbé, voorzitter partijbestuur Groen!
Els Keytsman, beleidsmedewerkster Groen!

Persdienst Groen! Ron Hermans - woordvoerder Sergeant De Bruynestraat 78-82 | 1070 Anderlecht | tel 02 219 19 19 | fax 02 223 10 90 | gsm 0473 90 30 66

e-mail pers@groen.be | persteksten http://www.groen.be/pers/

Groen! lanceert actieplan voor investeringen in energiebesparing en energie-efficiënte in woningen en gebouwen

De federale regering moet over een periode van 10 jaar middelen vrij maken om gratis energieaudits te verrichten in liefst 400.000 woningen. Dat is 10% van het totale woningenbestand. De audits kunnen betaald worden via het Kyotofonds. De maatregel moet een stimulans zijn om te komen tot een historisch Energiepact, zoals in Duitsland. Renovatie en isolatie van woningen kan zo leiden tot de creatie van tienduizenden jobs én tot een ware energierevolutie in ons woningenpatrimonium. Een systeem van derde betaler kan ervoor zorgen dat wie zijn huis isoleert dat later kan betalen via de energiefactuur. "Isoleer nu, betaal later". Alle Belgen samen geven dit jaar liefst 10 miljard euro uit aan energie (verwarming, verlichting, vervoer). Een besparing van 10% op de energiefactuur komt dus neer op liefst 1 miljard koopkrachtverhoging voor de gezinnen. Bij een olieprijs van 60 dollar besteedt de consument jaarlijks 100 euro extra aan brandstof voor de wagen en 170 euro voor verwarming. Een langdurige hoge olieprijs blijven compenseren via een stookoliefonds is geen oplossing. Een structurele oplossing bestaat er enkel in resoluut te kiezen voor energiebesparing en energie-efficiëntie. Groen! roept de federale en Vlaamse regering dan ook op meteen werk te maken van energiezuinige en energie-efficiënte woningen. De drie-liter-woning moet de norm worden, een woning die jaarlijks amper 3 liter stookolie verbruikt per vierkante meter. Wat in landen als Duitsland, Zwitserland of Luxemburg kan, moet in eigen land ook kunnen. Zo moet de overheid het compact bouwen stimuleren alsook laagenergiewoningen en passiefhuizen. De overheid moet meteen een voorbeeld stellen door drastisch te besparen op het eigen energieverbruik, zonder daarom aan comfort in te boeten. "Het leger geeft in deze het goede voorbeeld," constateert Els Keytsman (Groen!). "Defensie reduceerde tussen 1995 en 2002 het energieverbruik met liefst 30%; dankzij energiebesparing en energie-efficiëntie in haar gebouwen. Defensie bespaarde in die periode liefst 40% op haar verwarming en gebruikte 12% minder water. Als het leger dat kan, dan kunnen andere overheidsinstanties dat ook."

"We moeten evolueren naar klimaatvriendelijker wonen." Dat was één van de 365 aanbevelingen voor minder broeikasgassen die de Vlaamse Klimaatconferentie zopas formuleerde. Beter (ver)bouwen is dus de boodschap. Beter bouwen drukt de energieprijs voor de consument én drukt de uitstoot van broeikasgassen. De Vlaamse Klimaatconferentie geeft met deze beter-bouwen-boodschap een mooie voorzet. Nu is het aan de Vlaamse regering om die voorzet binnen te koppen. De vraag is maar of dat op korte termijn ook zal gebeuren. De feiten wijzen immers in een totaal andere richting. Terwijl honderden experts zich maandenlang bogen over wat er in Vlaanderen dient te gebeuren om Kyoto te halen, om minder en efficiënter energie te gebruiken en ze anders op te wekken, maakt de Vlaamse regering er blijkbaar vooral werk van om eerder genomen maatregelen terug te schroeven. Zo wordt de investeringssubsidie voor PV-zonnepanelen vanaf 1 januari 2006 verlaagd van 50% naar 10% voor particulieren.

De federale regering slaagt er al evenmin in een structureel antwoord te bieden op de huidige energiecrisis. Een korting op de stookoliefactuur is geen oplossing voor de beoogde doelgroep en is zeker geen antwoord op de blijvend hoge olieprijs. We staan voor een structurele energiecrisis en de gevolgen worden alsmaar duidelijker. Door de dure olie kan de Belg dit jaar 270 euro minder uitgeven (cijfers ING), en dat geld gaat volledig op aan de gestegen brandstofprijzen. Door de dure olie verliest België in totaal dit jaar 3 miljard euro, of 1% groei. Concreet: bij een olieprijs van 60 dollar geeft de consument 170 euro meer uit aan verwarming en 100 euro extra aan brandstof voor de wagen.

En dan is het nog bang wachten op de zo gevreesde oliepiek, het ogenblik waarop de vraag naar olie groter zal zijn dan de productie, terwijl de olieproductie zelf niet meer toeneemt. Pessimisten verwachten die piek tegen 2008, optimisten vooral geologen die werken voor oliemaatschappijen tegen 2025. Als de waarheid ergens in het midden ligt, hebben politici de verantwoordelijkheid om nu dringend actie te ondernemen om te anticiperen op een piekscenario tegen pakweg 2015.

Structurele antwoorden nodig Volgens de Europese Commissie is een ommekeer naar energiebesparing, en energie-efficiëntie onafwendbaar; niet alleen omwille van de hoge energieprijzen, maar ook vanwege de voorspelling dat de Europese Unie tegen 2030 70% van haar energiebehoeftes zal moeten invoeren. Het is dus niet de vraag OF er een energierevolutie zal komen, maar wel WANNEER en HOE. Wachten we tot de externe omstandigheden of een internationaal verdrag er ons toe dwingt van zon energierevolutie werk te maken (zoals ons land gedaan heeft met de aanpak van de staatsschuld) of kiezen we voor een proactieve en voluntaristische aanpak?

Kortom, België, Vlaanderen staat de komende jaren voor de uitdaging om een energie- en koolstofarme samenleving te organiseren met behoud van werk, welzijn en levenskwaliteit. In plaats van te blijven morrelen in de marge roept Groen! de federale en Vlaamse regering op tot concrete, radicale maatregelen om het energieverbruik in de woningen te verminderen en efficiënter te laten gebeuren. "Buitenlandse regeringen hebben wél begrepen dat ze echt moeten kiezen voor een energierevolutie, hier gebeurt dat niet. Dit gebrek aan politieke visie zorgt ervoor dat België en Vlaanderen de duurzame energietrein missen, en dus ook duizenden jobs en investeringen van bedrijven in duurzame energieprojecten," stelt Els Keytsman (Groen!).

Actieplan voor investeringen in energiebesparing en energie-efficiëntie in woningen en gebouwen: Isoleer nu, betaal later. Concrete maatregelen

Het energieverbruik in onze woningen halveren zonder verlies van comfort? Het kan. Maar dan moeten wel duidelijke keuzes gemaakt worden. De keuze ligt vandaag tussen een groen en modern energiebeleid of een restauratie ten voordele van energieproducenten en kortetermijnwinst zoals conservatieve politieke partijen momenteel proberen door te drukken. Het groene antwoord op de energiecrisis: energiebesparing, energie-efficiëntie, energie anders opwekken (de drie Es).

"Indien de politieke wil aanwezig is, kan België tot 12% van het totale elektriciteitsverbruik besparen met eenvoudige middelen. Op 10 jaar tijd kunnen we ons elektriciteitsverbruik met een derde verminderen, simpelweg door energieverspilling tegen te gaan. Dat toont de zogeheten Fraunhoferstudie, gemaakt in opdracht van het Belgische Ministerie van Economische Zaken en is later bevestigd door het rapport van e-ster, voorgesteld door Greenpeace", weet Els Keytsman. "De gevolgen zouden enorm zijn. In 2001 besteedden de gezinnen maar liefst 9,5 miljard euro aan energie. Gezien de stijgende energieprijzen mogen we er van uitgaan dat gezinnen vandaag meer dan 10 miljard euro uitgeven aan energie (verwarming, verlichting, vervoer). Een besparing van 10% op de energiefactuur komt dus neer op zeker 1 miljard koopkrachtverhoging voor de gezinnen.

Ter vergelijking: de energiefactuur voor de ondernemingen bedroeg in 2001 maar liefst 39 miljard euro, ondertussen meer dan 40 miljard euro. Een besparing van 10% komt voor de ondernemingen dus neer op een sanering van zeker 4 miljard euro.

Groen! wil dan ook gezinnen ondersteunen om hun energiegebruik te halveren zondar dat dit leidt tot comfortverlies. De Groenen willen hiervan werk maken met een radicaal Actieplan voor investeringen in energiebesparing en energie-efficiëntie in woningen en gebouwen:

400.000 gratis energieaudits, gespreid over 10 jaar

België telt 4.248.502 particuliere bewoonde woningen. In een woning kan vaak op een eenvoudige manier veel energie bespaard worden. Een energieaudit geeft antwoord op de vragen waar, hoeveel en op welke manier energie in de woning kan worden bespaard. Dankzij zon audit wordt duidelijk waarin men best investeert om het energieverbruik en CO -uitstoot te verminderen. Zo heeft het geen zin om te investeren in een zonneboiler wanneer het dak niet is geïsoleerd.

De kosten van energieaudit zijn fiscaal aftrekbaar sinds 2003. Echter, pas op 17 juni 2005 keurde de Vlaamse regering de erkenningsregeling voor energiedeskundigen voor woningen en de uitvoeringsvoorwaarden voor de energieaudit goed. Pas vanaf september is het dus mogelijk om als particulier een energieaudit uit te laten voeren door een erkende deskundige. En is het dus ook mogelijk om 40% van de kosten van de energieaudit in te brengen in de belastingsaangifte.

Groen!
* Wil dat de federale en Vlaamse overheid, distributienetbeheerders, gemeenten en OCMWs werken samen om gespreid over 10 jaar, 400.000 gratis energie-audits voor gezinnen, te voorzien
* Verwacht van de overheid een informatiecampagne om mensen uit de bouwsector aan te moedigen een opleiding te volgen als "energiedeskundige"

2. Isoleer nu, betaal later

Een historisch Energiepact

Groen roept de vakbonden, ngos en de bouwsector op om, naar analogie met wat in Duitsland gebeurt, een groot maatschappelijk pact af te sluiten inzake renovatie en isolatie van woningen. In Duitsland is de ambitie hoog: renovatieprogramma met als doelstelling 300.000 huizen renoveren en 200.000 jobs creëren. Deze formule werkt.

Derde investeerders systemen

In het buitenland bestaat een systeem waarbij de betaling van het isoleren van woningen wordt terugbetaald via een minderkost op de energiefactuur.

Groen!
* Vraagt de Vlaamse regering de distributienetbeheerders op te dragen systemen van voorfinanciering in te voeren. Zij kunnen energie-efficiënte investeringen voorfinancieren. Met de besparing die de consument zo realiseert op de energiefactuur, wordt de investering terugbetaald. De consument moet dus geen vers geld op tafel leggen om de investering te betalen; het wordt geregeld via de energiefactuur.

Kyotofonds

Aansluitend bij het systeem van voorfinanciering pleit Groen! voor de oprichting van een Kyotofonds. Zo een Kyotofonds geeft renteloze leningen tot 5.000 euro per woning voor renovaties. De hoogte van het ontleningsbedrag wordt gekoppeld aan de verbetering van het energiepeil van de woning en aan de uitvoering van een energieaudit. Gezinnen betalen hun investering geleidelijk terug op basis van de gerealiseerde bezuinigingen op de energiefactuur

3. Compact bouwen stimuleren Een duurzame woning ontstaat niet door achteraf een aantal milieuvriendelijke technieken toe te passen. Een duurzaam gebouw ontstaat op de tekentafel van de architect. De compactheid van de woning kan zeer grote energiebesparingen opleveren:

Tabel 1 - vergelijking van het energieverbruik van gelijke woningen met verschillende compactheid

Woonvorm

Energieverbruik

Klassieke rijwoning

100%

Halfopen bebouwing

124%

Alleenstaande woning

140%

Alleenstaand, geen kubusvorm

190%

Bron: energiezuinige renovaties, Verbeeck (2002)

Groen!:
* Vraagt dat gemeentebesturen het wonen in de stad extra stimuleren, met financiële en fiscale prikkels (subsidiereglement "wonen boven winkels", renovatiepremies rijtjeswoningen in de stad,)
* Vraagt dat gemeentebesturen bij nieuwe bouwprojecten compact en zongericht bouwen stimuleren

4. Subsidies voor bouw laagenergiewoningen en passiefhuizen

Kyotopremie voor energiezuinige huizen: het drie-liter-huis wordt dé norm voor verbouwingen

A) Een laagenergiewoning is een woning die zo goed is geïsoleerd dat ze veel minder energie verbruikt dan klassieke woningen. Deze nieuwe bouwmethode verlaagt de levensstandaard niet, men vermijdt alleen zo veel mogelijk energieverlies.

Men spreekt van een passiefhuis als het brutoverbruik voor ruimteverwarming kleiner is dan 15kWh per jaar per vierkante meter verwarmde oppervlakte. Het totale energieverbruik van de woning is kleiner dan 42kWh/m2, of omgerekend 120 kWh primair energieverbruik. Bij passiefhuizen genereert men een energiebesparing met factor 10 in vergelijking met bestaande klassieke woningen; het totale energieverbruik (verwarming, water, toestellen) bedraagt dan slechts 25% t.a.v. een klassieke woning. Dit concept weet op een uitgekiende manier comfort en duurzaamheid te combineren door:
* met een doorgedreven isolatie en een hoge luchtdichtheid van het gebouw de warmteverliezen te beperken;

* met ventilatie met warmteterugwinning een gezonde luchtkwaliteit in het gebouw te creëren;

* passieve energie (bodemwarmte, zonnewarmte, ) te gebruiken;
* efficiënte apparaten met een laag energiegebruik aan te wenden.

Duitsland en Oostenrijk zijn sterk vooruitstrevend inzake lage-energieconcepten in gebouwen. Sinds het midden van de 90-er jaren worden er duizenden passiefhuizen gebouwd, met een energieverbruik voor verwarming van minder dan 15 kWh/(m2.jaar). Dit stemt overeen met een besparing van 90% in vergelijking met de verwarmingsbehoefte voor bestaande woningen. Naast de uitstekende energieprestatie is het comfortniveau van deze huizen zeer hoog. Duitsland en Oostenrijk voorzien goedkope kredieten voor passiefhuizen. In Duitsland zijn de prijzen van passiefhuizen tevens gemiddeld slechts 8% hoger dan die van traditioneel gebouwde woningen. In de volgende jaren worden nog duizenden passiefhuizen gebouwd in Duitsland en Oostenrijk.

Ook Zwitserland heeft een subsidiesysteem. De invoering van de lage energiestandaard heeft er geleid tot betere leenvoorwaarden bij de banken voor de realisatie van betere energieprestaties. In Luxemburg is een premie voorzien van ongeveer 20.500 euro voor het bouwen van een passiefhuis. Mensen die een laagenergiewoning bouwen met een verbruik lager dan 60 kWh/jaar.m2 kunnen een premie van 13.000 euro krijgen.

Groen!
* IJvert voor een subsidiesysteem om de bouw van passiefhuizen te promoten

* Vraagt dat sociale huisvestingsmaatschappijen worden gestimuleerd om laagenergie- en passiefhuizen te bouwen

* Vraagt dat steden en gemeenten energiezuinig bouwen verplichten door bij nieuwe verkavelingen in de vergunning (of het BPA) op te leggen dat alle woningen een K-norm van K-35 hebben.

B) Het drie-liter-huis voor verbouwingen

Het drie-liter-huis is een concept voor bestaande woningen (huizen & appartementen), ontwikkeld door de private sector. Oudere huizen vragen om een energieverbruik van 20 tot 30 liter aardolie per m² per jaar. Nieuwbouw verbruikt slechts 7 liter per jaar.

Een Duits samenwerkingsverband van BASF AG, de woningmaatschappijen GEWOGE en LUWOGE, BASF dochter WINGAS en de technische bedrijven in Ludwigshafen realiseerde een pilootproject in oude woningen (jaren 30) in de wijk Bunckviertel in Ludwigshafen (Duitsland). Door doorgedreven isolering van deze woningen is het energieverbruik gedaald met 75% en de CO uitstoot met 80%. Concreet is het verbruik er gedaald naar 3 liter stookolie per m² per jaar

Groen!:
* Wil een Kyoto-premie voor energiezuinige huizen. De drie-liter-woning wordt hierbij de richtlijn bij het toekennen van de premies. Stimuli voor energie-efficiëntie moeten centraal staan in het subsidiëren van bouwen en renovatie.
* Vraagt dat sociale huisvestingsmaatschappijen de drie-liter-woning als norm bij renovaties hanteren

Overheidsgebouwen moeten energiezuinig worden

De energieperformantie van overheidsgebouwen moet als model kunnen dienen. Sinds juni 2005 moeten in Denemarken in publieke gebouwen alle energiebesparingsmaatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar verplicht worden uitgevoerd.

In België staan we nog niet zover. Nochtans heeft Defensie alvast 30% energie bespaard dankzij energiebesparing en energie-efficiëntie in haar gebouwen. Er werd in de periode 1995-2002 meer dan 40% op verwarming bespaard; het elektriciteitsverbruik stabiliseerde en het waterverbruik daalde met 14%, terwijl het aantal m2 gebouwen daalde met 10%. Daarmee reduceerde Defensie haar CO -uitstoot met 30% in vergelijking met 1990.

Groen!
* Vraagt dat de federale, Vlaamse, provinciale en lokale overheden hun gebouwen onderwerpen aan een grondige energieaudit; en dat alle energiebesparingsmaatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar verplicht worden uitgevoerd

6. Een betere energieprestatieregelgeving en versnelde invoering energieprestatiecertificaat voor sociale woningen en huurwoningen

Door slechte isolatie zitten we in Vlaanderen met een hoog energieverbruik. 40% van het globale energieverbruik gaat naar verwarming en elektriciteit van gebouwen. De gemiddelde isolatiedikte in Vlaanderen is te vergelijken met die van landen rond de Middellandse Zee. We isoleren even slecht als de Grieken en de Turken. Het gemiddelde Vlaamse gezin betaalt dan ook meer voor verwarming dan het gemiddelde Scandinavische gezin. Door beter te isoleren, kan men het energieverbruik in gebouwen aanzienlijk verminderen (en dus ook de uitstoot van broeikasgassen) en de energiefactuur voor gezinnen doen dalen. Elke winter opnieuw.

De huidige wettelijke minimum isolatienorm is K55. Deze K55-norm is een norm die het globale peil van warmte-isolatie van een gebouw bepaalt. Deze norm is onvoldoende én meer dan de helft van de nieuwe woongebouwen blijkt er zelfs niet aan te voldoen. Voor een modern ecologisch verantwoorde verbouwing streeft men het best naar minimaal K45, nog beter is K30. Dit is voor verbouwingen vaak een hele klus, maar voor nieuwbouw is K30 best haalbaar. Veel hangt af van de oriëntatie van het gebouw.

Ondanks de invoering van energieprestatieregelgeving vanaf 2006 valt te verwachten dat de isolatiekwaliteit van gebouwen er weinig zal op vooruit gaan. Immers: er worden jaarlijks 34.000 woningen (ver)(nieuw)bouwd - dat betekent dat 90% van de huizen van 2030 er vandaag al staat. Aangezien ons woningpatrimonium niet energie-efficiënt is, moet het beleid zich op de bestaande woningen richten.

Groen!
* Vraagt dat het beleid zich prioritair richt op bestaande woningen: de drie-liter-woning wordt de norm

* Acht voor nieuwbouwwoningen een norm van K-30 tegen 2010 haalbaar.
* Acht een goede opvolging en een verdergaande controle een absolute vereiste voor een daadwerkelijke verbetering van het Vlaamse woningenbestand.

B) Energieprestatiecertificaat: versnelde invoering voor sociale woningen en huurwoningen
* Het energieprestatiecertificaat is ook in Vlaanderen vanaf 2006 verplicht. Het moet worden opgemaakt door een gekwalificeerde of erkende energiedeskundige. Omdat de Vlaamse regering pas in juni 2005 de erkenning van energiedeskundigen heeft geregeld, zal Vlaanderen tegen 2006 niet over voldoende erkende energiedeskundigen beschikken. Daarom wil minister Peeters in Vlaanderen de invoering stapsgewijs over 3 jaar spreiden.

Groen! wil de snelle invoering van dergelijke certificaten. Zo worden mensen ertoe aangezet om woningen of appartementen te kopen of te huren met een lagere energiekost. Ook de overheid moet sneller het goede voorbeeld geven.

Groen!
* Vraagt de versnelde invoering van het energiepresatiecertificaat voor sociale woningen en voor huurwoningen: al in 2006 en niet pas in 2009

* Wil een versnelde invoering van het energieprestatiecertificaat voor overheidsgebouwen gezien de belangrijke voorbeeldfunctie

Bouwteams promoten en mensen uit bouwsector energiebewust opleiden

In een bouwteam maak je op twee zaterdagen kennis met de theorie en praktijk van duurzaam bouwen. Isolatie, ventilatie, verwarming, zonne-energie, waterbesparing en gezonde materiaalkeuze komen hierbij aan bod. Deelname kost ongeveer 75 euro.

In een recente enquête werden de bouwprojecten van 64 ex-BouwTeamers onder de loep genomen.
* 50 % koos voor het beste glas en maakt gebruik van zonne-energie,
* 44 % plaatst meer dan 15 cm dakisolatie,
* 20 % koos voor balansventilatie met warmteterugwinning, enz.

Groen!
* Wil dat energie-intercommunales en gemeenten Bouwteams organiseren, verbonden aan de Woonwinkel, en dat de deelnameprijs verlaagt, vb. met de helft

B) Opleiding mensen bouwsector

Er is niet alleen nood aan informatie bij consumenten, ook mensen werkzaam in de bouwsector zelf zijn dikwijls onvoldoende geïnformeerd over energiezuinig bouwen en verbouwen.

Groen!
* Meent dat bij de opleiding van mensen in de bouwsector informatie hoort over ecologisch bouwen: gebruik van milieuvriendelijke materialen, efficiënt ruimtegebruik, energie- en waterzuinigheid,
* Wil in de opleiding van gezondheidswerkers meer aandacht voor milieu, gezondheid en de kwaliteit van het binnenhuismilieu. Mensen worden soms ook ziek door een slechte ventilatie, vocht, ondoordacht gebruik van schadelijke bouw- of onderhoudsproducten.

Bedrijfsgebouwen: verdubbeling verhoogde investeringsaftrek

Artikel 69 van het Wetboek der Inkomstenbelasting (W.I.B.) biedt bedrijven de mogelijkheid hun belastbare winst te verminderen met een verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen. De aftrek wordt verricht op de winst van het belastbare tijdperk tijdens hetwelk de vaste activa zijn verkregen of tot stand zijn gebracht. Voor de energiebesparende investeringen, gedaan tijdens het belastbaar tijdperk dat aan aanslagjaar 2005 (inkomsten 2004) verbonden is, is er een verhoogde aftrek van 13,5%.

Groen!
* Wil de verhoogde investeringsaftrek voor verbeteren van het energetisch rendement van bestaande installaties verbeteren en het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen bevorderen en stimuleren verdubbelen (van 13,5% naar 27%)