Provincie Noord-Holland

Jonge debaters gezocht

20-10-2005

Op 11 en 18 januari 2006 organiseert de provincie samen met de VARA en de stichting Nationaal Jeugddebat de Noord-Hollandse voorrondes van respectievelijk VARAs Op Weg Naar Het Lagerhuis en het Nationaal Jeugddebat. Jonge debaters kunnen zich aanmelden voor een of beide van deze debatten.

Nationaal Jeugddebat
Het Nationaal Jeugddebat wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. In dit debat gaan scholieren met provinciale politici in debat, over onderwerpen die door beiden aangedragen zijn. De jongeren bedenken plannen, die ze tijdens het debat zullen voorleggen. Het Jeugddebat vindt plaats op 11 januari in het provinciehuis. De winnaars van de provinciale voorronde debatteren in het najaar in de Tweede Kamer met diverse ministers, staatssecretarissen en kamerleden. Ze doen dat samen met de winnaars uit andere provincies.

Op Weg Naar Het Lagerhuis
De VARA organiseert dit jaar voor de zevende keer in iedere provincie de voorrondes van Op weg naar het Lagerhuis, een debatcompetitie waarbij scholen met teams van 10 personen tegen elkaar uitkomen. Noord-Hollandse scholen strijden op 11 en 18 januari tegen elkaar in het provinciehuis. Na de voorrondes komen de winnaars van de provincies tegen elkaar uit. Dit gebeurt in het echte Lagerhuisdecor in de Rode Hoed in Amsterdam. Na twee debatdagen gaan de winnaars naar de halve finales. Zowel de halve finale als de finale wordt uitgezonden op tv. De hoofdprijs is een bezoek aan het échte Lagerhuis in Londen.

Aanmelden

Voor de voorronde van het Lagerhuis kun je je alleen aanmelden in schoolteamverband. Dat kan tot 22 november 2005. Aan de voorronde van het Nationaal Jeugddebat kun je individueel deelnemen.

Meer informatie en aanmeldingsformulier Lagerhuis Meer informatie en aanmeldingsformulier Nationaal Jeugddebat

Foto's voorrondes 2005

Contactpersoon provincie Noord-Holland: Jeannette Duin, afdeling Communicatie, tel. (023) 514 4099

Jeannette Duin