Gemeente Enschede

Gemeente Enschede bespaart flink op afvalstoffen

donderdag 20-10-2005

Milieupas succesvol

De gemeente Enschede bespaarde in 2004 ruim drie-en-een-halve ton op de afvalstoffenheffing. Dat komt neer op 6 euro per huishouden in Enschede. Dit blijkt uit de Evaluatie Kostendekkender maken Afvalbrengpunten die gisteren door B&W is vastgesteld.

De besparingen vinden hun oorsprong in een gemeenteraadbesluit uit december 2003. Hier werd de doelstelling aangekondigd de Afvalbrengpunten kostendekkender te maken. Om dit doel te bereiken bracht de gemeente het stortquotum per huishouden terug tot 300 kilo per jaar. Bovendien werd oneigenlijk gebruik van de afvalbrengpunten teruggebracht met de invoering van de milieupas. Onderzoek heeft uitgewezen dat de beperkingen niet hebben geleid tot toename van illegale stortpraktijken in het buitengebied.

Wethouder Roelof Bleker toont zich tevreden met de resultaten: "Gelukkig zien we dat de milieupas het beoogde effect bereikt. En daarmee hebben we meteen een goede basis om verdere verbeteringen door te voeren."

Eén van die verbeteringen betreft de afvalservice voor de grof-groeninzameling: de inwonervan Enschede kan in de toekomst gedurende twee weken in het voorjaar en in het najaar gratis zijn tuinafval wegbrengen.

Daarnaast neemt de gemeente verdere besparende maatregelen voor de uitvoering: nu blijkt dat de burger minder afval aanbiedt stimuleert de gemeente Twente Milieu om de kostenvan de exploitatie van de afvalbrengpunten terug te brengen.


---