Gemeente Enschede

Openbare ruimte in Enschede goed verlicht

donderdag 20-10-2005

Nieuw beleidsplan openbare verlichting

Het College van Enschede heeft kennis genomen van het beleidsplan Openbare verlichting 2006-2009 en vraagt de Gemeenteraad dit plan vast te stellen. Het beleidsplan openbare verlichting 2006-2009 is een actualisering van het in 1994 vastgestelde Openbaar verlichtingsplan. In het nieuwe beleidsplan zijn de richtlijnen van 'Duurzaam Veilig' en de 'Woonkeur' opgenomen. Daarnaast is in het plan vastgesteld welk verlichtingsniveau in bestaande wijken wordt aangehouden.

De openbare verlichting draagt bij aan een sociaal veilige, verkeersveilige en leefbare stad. Een goede kwaliteit van de openbare verlichting is dan ook van groot belang. Voor bestaande wijken geldt als uitgangspunt dat het huidige verlichtingsniveau ook in toekomst aanwezig is.
Voor nieuw te ontwikkelen gebieden wordt de NPR-norm gehanteerd. Deze norm is geen wettelijke verplichting, maar een landelijke en Europese richtlijn en gaat over het verlichten van de openbare ruimte. Het toepassen van de richtlijnen van 'Duurzaam Veilig', 'Woonkeur' en de 'NPR-norm' zorgt voor een beter ingerichte, goed bruikbare en (sociaal) veilig verlichte openbare ruimte.
Verder worden in het beleidsplan de kwaliteitsniveaus beschreven waaraan de openbare verlichting moet voldoen. In 2002 is het 'Kwaliteitsplan BOR' vastgesteld waarin staat aangegeven op welk niveau de openbare ruimte in Enschede moet worden onderhouden. Dit gaat nu ook voor de openbare verlichting gelden.


---