Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-Gravenhage Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
22 september 2005 AM/SAM/05/75205 nr. 2050600030
Onderwerp Datum
Vragen van het lid De Wit (SP) over Poolse 20 oktober 2005 arbeiders in de Sociale Werkvoorziening

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid De Wit (SP) over Poolse arbeiders in de Sociale Werkvoorziening.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

\

2050600030
Vragen van het lid De Wit (SP) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over Poolse arbeiders in de Sociale Werkvoorziening.

Vraag 1
Is het waar dat de IBN-groep in Oost-Brabant en de Diamantgroep in Tilburg gebruik maken of hebben gemaakt van Poolse arbeiders?1 Zijn er meer sociale werkplaatsen die arbeiders uit Midden- en Oost-Europese landen inzetten?

Antwoord 1
Uit informatie van de hierboven genoemde bedrijven blijkt dat er geen sprake is van een grootschalige inzet van Poolse arbeiders of arbeiders uit andere Midden- en Oost-Europese landen. De betrokken bedrijven huren op beperkte schaal uitzendkrachten in die snel ingezet kunnen worden zodat in piekperioden aangenomen opdrachten tijdig kunnen worden uitgevoerd. Gelet op het belang van snelle levering van personeel in deze situatie kiezen de sw-bedrijven voor inschakeling van uitzendkrachten in plaats van bijvoorbeeld inschakeling van bijstandsgerechtigden via de gemeente. Het betreft vooral werkzaamheden in de groenvoorziening, waarbij uitzendkrachten worden ingezet. De sw-bedrijven krijgen de uitzendkrachten aangeleverd via het uitzendbureau waarmee een samenwerkingsovereenkomst is afgesloten en hebben geen invloed op de samenstelling van de aangeleverde groep uitzendkrachten. Onder deze uitzendkrachten kunnen zich dus ook personen met de Poolse nationaliteit bevinden.

Het staat sw-bedrijven vrij om naast Wsw-geïndiceerden ook andere medewerkers in dienst te hebben. In geen enkel sw-bedrijf zijn alleen Wsw-geïndiceerden in dienst. Zo is er personeel dat leiding geeft aan het sw-bedrijf en dat de begeleiding van de Wsw-werknemers verzorgt. Daarnaast kiezen gemeenten en sw-bedrijven er in toenemende mate voor om de infrastructuur van het sw-bedrijf in te zetten voor de reïntegratie van andere, niet-Wsw-doelgroepen. Het risico van verdringing van de Wsw-doelgroep door plaatsing van niet-Wsw-geïndiceerden op de Wsw- plaatsen is hier niet aan de orde, omdat gemeenten de Wsw-subsidie alleen ten behoeve van Wsw- geïndiceerden kunnen inzetten en met het beschikbare budget ten minste een minimumaantal Wsw- plaatsen dienen te financieren. De Wsw-subsidie kan dus niet worden ingezet voor andere doelgroepen ten koste van plaatsen voor Wsw-geïndiceerden.

De opmerking in het artikel in het Brabants Dagblad van 17 september jl. waar u in uw vraag naar verwijst, dat IBN-groep ook `s nachts gebruikt maakt van Pools arbeiders is niet correct. Het betreft hier inzet van Poolse arbeiders in nachtdiensten bij een bedrijf waar IBN-groep overdag personen met een Wsw-indicatie gedetacheerd heeft.

In september 2003 werden vragen over ditzelfde onderwerp gesteld door het lid De Ruiter (SP) (2020316110). Bij de beantwoording daarvan werd het bovenstaande al toegelicht.


1 Brabants Dagblad, 17 september jl.

\

Vraag 2
Hebben de Poolse arbeiders die zijn ingezet een Wsw-indicatie (Wet sociale werkvoorziening)? Zo neen, op welke gronden kan een sociale werkplaats deze mensen inzetten?

Antwoord 2
Bij de (groepsgewijze) inzet van Poolse arbeiders waaraan u refereert, gaat het uitdrukkelijk niet om personen met een Wsw-indicatie. Voor de inzet van deze werknemers wordt dan ook geen Wsw-subsidie verstrekt.

Zoals bij het antwoord op vraag 1. aangegeven, staat het sw-bedrijven vrij om naast Wsw- geïndiceerden ook andere medewerkers in dienst te hebben.

Vraag 3
Zijn de Poolse arbeiders in dienst of in dienst geweest van de hierboven genoemde sociale werkplaatsen? Of betrof het uitzendkrachten? Was de beloning van deze arbeiders conform de Wsw-cao?

Antwoord 3
Zie het antwoord op vraag 1.
Ten aanzien van de beloning geldt dat niet-Wsw-geïndiceerde werknemers in het sw-bedrijf in de regel betaald worden conform de gemeente-cao voor ambtelijk personeel. Voor uitzendkrachten gelden de voorwaarden van de CAO voor uitzendkrachten.

Vraag 4
Hoe verhoudt het inzetten van Poolse arbeiders zich tot het beleid dat sociale werkplaatsen bedoeld zijn voor mensen met een handicap?

Antwoord 4
Zie het antwoord op vraag 1.

Vraag 5
Wat gaat u doen om mensen zonder Wsw-indicatie buiten de sociale werkplaatsen te houden?

Antwoord 5
Er is geen aanleiding om mensen zonder Wsw-indicatie buiten de sociale werkplaatsen te houden.