Ingezonden persbericht


Christelijke bibliotheken met de ondergang bedreigd

Van minister Donner van Justitie is een brief ontvangen over de leenrechten

Helaas heeft de minister geen oog voor onze argumenten. De wijze waarop de bibliotheken die vallen onder het samenwerkingsverband christelijke bibliotheken, zich staande houden is niet van belang. Het betalen van wel of geen leenrechten staat los van het feit of een bibliotheek wel of geen overheids- subsidie ontvangt. Een rare beargumentering, als je bekijkt, dat je zonder subsidie met per jaar nu net rondkomt. We draaien geheel met vrijwilligers, proberen de boekinkoop zo goedkoop mogelijk te doen, we hebben niet of nauwelijks te maken met huurkosten van gebouwen.... Hier kunnen we mee rondkomen en dan betalen de gebruikers op jaarbasis nu al meer dan men in een openbare bibliotheek kwijt is... Het argument dat het op de gebruikers verhaald kan worden is dus niet aan de orde. Voor de de minister worden ALLE bibliotheken aangemerkt als OPENBAAR, dus ook alle bibliotheken die aangesloten zijn bij een kerk. Argument: iedereen kan lid worden van een kerk, dus daarme is ook de bibliotheek die in de kerk gesetteld is, openbaar.....

In de brief van de minister wordt niet ingegaan op de ongelijkheid van het woord "openbaar". Dat er ongelijkheid in deze bestaat (Op gemeentelijk niveau zijn wij niet-openbaar en op landelijk niveau zijn wij wel-openbaar), daar gaat minister Donner in zijn brief niet op in.

En daarbij komt nog dat de stichting leenrecht nu al heeft aangegeven, ook eerdere jaren (vanaf de oprichting) in rekening te gaan brengen, waardoor sommige bibliotheken opgave moeten doen over meer dan 10 jaar. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn van deze wet! Wij willen de wet niet ontduiken, maar we willen dan wel een goede regeling dat het voor ons ingaat bijvoorbeeld vanaf 1 januari a.s.

Tevens heeft de stichting leenrecht nog lang niet alle bibliotheken opgspoord. Als wij betalen, dan moet iedereen betalen en niet alleen die bibliotheken die aangesloten zijn bij het samenwerkingsvernand voor christelijke bibliotheken.

Door de stichting Leenrecht en minister Donner wordt echter één ding vergeten: In alle gevallen is het geld er NIET om überhaupt leenrechten te kunnen betalen Sowieso niet met terugwerkende kracht. Plukken van een kale kip gaat niet!! De minister geeft ook in de brief aan dat hij de stichting Leenrecht zal benaderen en vragen met omns rond de tafel te gaan voor een betalingsregeling. Wel, of wij nu 2000 moeten betalen of 2x 1000, betalen moeten we toch. Dus, dat is echt het laatste wat we gaan doen.....

De minister geeft ook aan dat wij geen leenrechten hoeven af te dragen als de christelijke auteurs (of wellicht de christelijke uitgevers) ieder afzonderlijk afstand doen van hun rechten (Het geld van stichting leenrecht wordt immers weer doorgesluis naar auteurs en uitgevers)

Al met al is de conclusie dat de christelijke biblitoheken steeds verder in het nauw gedreven worden door wettelijke regeltjes. Zij hebben plichten (afdragen leenrechten) maar geen rechten (subsidie).???!!!

We hebben onze leden benaderd en aangegeven dat wij vanaf nu drie sporen gaan bewandelen.


1) Wij verzoeken de leden van de tweede kamer om notie te nemen van de brief van de minister en hun reactie hierop te geven. En zonodig vragen te stellen aan de Minister. Want echt, wij zijn op deze manier gewoon failliet!!! Indien zij nog vragen hebben, verzoeken wij hen DRINGEND om met ons contact op te nemen!


2) Alle auteurs en hun rechtverkrijgende (uitgevers?) worden hierbij DRINGEND opgeroepen om afstand te doen van de billijke vergoeding die zij van de stichting leenrecht ontvangen. (De meeste christelijke uitgevers zien bijna niet van de leenrechten) Auteurs kunnen dat in een ondertekende brief via ons kenbaar maken. De brief kunnen zij sturen naar Samenwerkingsverband christelijke bibliotheken, p/a Albert de Jong, Nassaustraat 79, 3281BR NUMANSDORP Hierin dient duidelijk omschreven te staan dat zij afstand doen van een billijke vergoeding AAN alle bibliotheken DIE LID ZIJN VAN HET SAMENWERKINGS VERBAND CHRISTELIJKE BIBLIOTHKEKEN (dit duidelijk vermelden!)


3) Wij hebben onze leden geadviseerd om ook op gemeentelijke niveau te gaan bekijken of er een mogelijkheid is dat de gemeente aan deze wettelijke plicht voldoet. De bibliotheken verlenen immers diensten aan hun inwoners, waardoor nu aan een wettelijke plicht moet worden voldaan


4) Zij die meeleven met de christelijke biliotheken die op dit moment met de ondergang bedreigd worden, en een gift willen storten, kunnen dit doen. Wij hebben al een aantal verzoeken hiervoor ontvangen. Wij hebben vanaf nu een speciale geblokkeerde rekening, waar giften of kunnen worden gestort. Deze rekening is: 62.56.61.028 tnv B de Jong inzake chr.bibliotheken (gebruik deze juiste tenaamstelling!) De gelden zullen dan onderling worden verdeeld.

Uiteraard hopen wij op een goede afloop van de zaak.

PERSBERICHT

In navolging van het eerder gestuurde persbericht, delen wij u mede dat de gezamenlijke christelijke bibliotheken een giftenrekening hebben geopend.

Van vele kanten bereikten ons de afgelopen dagen medeleven vanwege het het besluit van de Minister mbt de leenrechten. Medeleven met het feit dat het ons zo moeilijk gemaakt wordt. Medeleven met het feit dat we met de ondergang bedreigd worden. Dit heeft heeft ons doen besluiten om een giftenrekening te openenen.

Giften kunnen worden gestort op rekening 62.56.61.028 Tenaamstelling: B de Jong inzake christelijke bibliotheken Plaats: Numansdorp.

Leef mee met de christelijke bibliotheken en behoed ze voor de ondergang!

--------------------

Hartelijke groet,

Albert de Jong
Samenwerkingsverband christelijke bibliotheken
Voor contact kunt u 's avonds na 18:00 terecht op nummer 0186-654124