GAIA

beter leven voor belgische legkippen? misschien wettelijk verplicht in 2025

Minister Demotte moet speciale commissie leghennenwelzijn oprichten

20 oktober 2005 Persbericht © GAIA

GAIA wil dat minister voor Dierenwelzijn Rudy Demotte de regeringsbeslissing in verband met het KB voor de bescherming van legkippen, dat vandaag verscheen in het Staatsblad, zeer snel uitvoert. Concreet moet de minister een speciale commissie samenstellen, die de regering zal moeten adviseren over een eventuele omschakeling naar niet-kooi- of scharrelsystemen. De regering besliste eerder al dat wetenschappers, afgevaardigden van boerenorganisaties én vertegenwoordigers van GAIA in die commissie zullen zetelen. Met dit koninklijk besluit worden de meest dieronvriendelijke legbatterijen in ons land verboden vanaf 2012. Maar dat betekent niet dat er in België geen legkippen meer in kooien zullen gehouden worden. De kooien worden alleen iets groter (iets meer dan 1 A4-tje ruimte per kip in plaats van 1 A4-tje in de gewone legbatterijen en met onvoldoende scharrelmateriaal en nestruimte). Voor GAIA zijn die zogenaamde verrijkte kooien onaanvaardbaar. Want in de praktijk blijft het dierenwelzijn zeer slecht in die systemen. Toch is er hoop op beterschap voor de tien miljoen legkippen in ons land. Het KB voorziet immers dat de regering ten laatste op 31 december 2009 moet beslissen tot een eventuele omschakeling naar scharrelsystemen, waarin het met het welzijn van de kippen beter gesteld is. Maar zo'n beslissing treedt pas in werking 15 jaar na publicatie in het Staatsblad, ten laatste dus op 1 januari 2025.


- Goede alternatieven zijn er nu al in ons land zoals het overdekte buitenloopsysteem.

- GAIA wijst er op dat 73 % van de Belgen, die in februari en maart 2005 naar hun houding tegenover het dierenwelzijn in de veehouderij gepeild werden in opdracht van de Europese Commissie (de Eurobarometer), het welzijn van legkippen - terecht - zeer slecht vindt. 62 % wil bij voorrang beter welzijn voor deze dieren.
- De dierenrechtenorganisatie roept de consumenten op om geen kooi-eieren te kopen. GAIA wil ook dat de grootwarenhuizen stoppen met de verkoop van kooi-eieren. In Nederland verkopen de grootwarenhuizen alleen nog scharreleieren. Daarover wil GAIA overleggen met de distributiesector.
Noot: Het Koninklijk Besluit tot vaststelling van de minimumnormen voor de bescherming van legkippen bepaalt dat de regering, binnen de 18 maanden na een vergelijkende wetenschappelijke studie, moet beslissen tot eventuele strengere normen voor het iets grotere kooisysteem, de zogenaamde verrijkte kooien, of een omschakeling naar niet-kooi- of scharrelsystemen. Die beslissing moet de regering krachtens de vandaag verschenen wet ten laatste op 31 december 2009 in een nieuw koninklijk besluit omzetten, dat in werking treedt vijftien jaar na verschijning in het Staatsblad.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be