Ingezonden persbericht


Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Bètawetenschappen / departement Biologie

17 oktober 2005

Groei tropische regenwoudbomen toch te bepalen met jaarringen

Maatregelen nodig voor duurzame oogst tropisch hardhout

Leeftijden van kapbare tropische regenwoudbomen zijn aanmerkelijk jonger dan tot nu toe werd aangenomen. Toch is de houtaanwas van tropische regenwoudbomen in Bolivia niet voldoende om op duurzame wijze hardhout te oogsten. Bolivia -koploper op het gebied van gecertificeerd regenwoud - kan daarom geen duurzame bosbouw garanderen, tenzij de huidige beheersmaatregelen rigoureus aangepast zouden worden. Tot deze conclusie komt Roel Brienen, die voor zijn promotieonderzoek een relatief nieuwe methode toepaste voor het bepalen van groei van tropische regenwoudbomen: het gebruik van jaarringen. Brienen promoveert op 20 oktober 2005 bij het departement Biologie.

In tegenstelling tot wat veelal gedacht werd vormen veel tropische boomsoorten wél jaarringen als gevolg van een duidelijk droog seizoen. Hiermee kunnen leeftijden van bomen nauwkeuriger bepaald worden en kan bovendien inzicht verkregen worden in de variatie in leeftijden tussen bomen. Zulke informatie is belangrijk voor een beter begrip van de ecologie van regenwoudbomen, maar ook om na te gaan of de huidige hardhoutoogst duurzaam is. Met behulp van jaarringen kunnen sneller en eenvoudiger lange termijn groeigegevens verzameld worden dan voorheen. Jaarringonderzoek kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het beheer van tropische regenwouden.

Duurzaam

De meeste tropische regenwoudbomen blijken niet veel ouder worden dan 200 tot 400 jaar, wat jonger is dan veel voorspellingen van leeftijden op basis van korte termijn groeigegevens. De resultaten van het onderzoek lijken erop te wijzen dat de groeisnelheden van veel volwassen, kapbare bomen waarschijnlijk hoger waren dan het gemiddelde van de populatie en dat ze periodes van snelle groei nodig hebben om volwassen te worden. Bovendien blijkt uit dit onderzoek dat indien langdurige variatie tussen bomen in diktegroei meegenomen wordt in berekeningen van houtopbrengsten de voorspellingen hoger uit zullen komen. Zelfs dan zal de commerciële houtopbrengst na de gebruikelijke kapcyclus echter slechts 20 tot 30% van de eerste oogst opleveren. Langere kapcycli of het vrijstellen van bomen is daarom gewenst om duurzaam bosbeheer te garanderen.

Meer informatie

20-10-2005, 10:30 uur, Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Roel Brienen, departement Biologie

Proefschrift: Tree rings in the tropics: a study on growth and ages of Bolivian rain forest trees

Promotor: Prof.dr. M.J.A. Werger

Copromotor: Dr. P.A. Zuidema

De samenvatting is te vinden bij het persbericht op www.uu.nl/nieuws

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl