SP Tilburg


Tilburg, 19 oktober 2005

ROOD (SP) kraakt pand piusplein Tilburg

ROOD Tilburg - jongeren in de SP - hebben vanavond het pand op de hoek van het Piusplein en de Jan Aertestraat gekraakt. Zij eisen een snelle sloop van het vervallen gebouw dat al jarenlang leeg staat en steeds verder in verval raakt. De ROOD -jongeren hebben in een brief de buurtbewoners ingelicht over hun actie. Ook stuurden zij een brief naar het college van B&W waarin zij aandringen op actie tegen leegstand in Tilburg. Het is waarschijnlijk voor het éérst dat krakers een pand bezetten en niet willen dat het bewoond wordt maar juist pleiten voor een snelle afbraak van de woning.

Enkele panden aan het Piusplein zijn al jaren een doorn in het oog. De lange leegstand heeft geleid tot verkrotting en de gebouwen worden momenteel vooral gebruikt door wildplakkers en wildplassers. ROOD-woordvoerster Marjolein Buijssen: "Het wordt een steeds grotere rotzooi in de stad. Op veel plekken staan krotten jarenlang leeg, het ziet er niet uit en levert bovendien een gevaar op voor de omgeving. Wil de gemeente wachten tot zo'n pand afbrand of instort?"

In de brief aan de gemeente stelt ROOD dat zij met hun actie druk op de ketel willen zetten om de gemeente te bewegen eindelijk de zogenaamde anti-gribusverordening op te stellen. Buijssen: "De gemeenteraad heeft begin dit jaar het college opdracht gegeven om snelle maatregelen te nemen tegen leegstaande panden en terreinen. Zo moet de 'gribus' in Tilburg worden opgeruimd en plaats maken voor fatsoenlijke woningbouw. Twee vliegen in één klap dus: je bent van de troep af en je doet wat tegen de nog steeds toenemende woningnood". De gemeenteraad stemde op 23 mei voor de anti-gribus-motie van de SP.

In een brief aan de buurtbewoners hebben de ROOD-krakers laten weten het pand slechts enkele dagen bezet te zullen houden. In die tijd wordt de gevel ontdaan van de wildgeplakte posters en krijgt 't hier een daar een likje verf. Buijssen: "Een druppel op een gloeiende plaat, dat weten wij ook wel. De rest van het werk is nu aan de gemeente. En liefst een beetje snel ook!".

Meer informatie: Marjolein Buijssen, 06-18211474
www.tilburg.sp.nl


---- --