Verbond van Verzekeraars

Uitbreiding blokkeringsrecht belemmert snelle afhandeling letselschade

Aansprakelijkheidsverzekeraars moeten soms aan de hand van medisch onderzoek bepalen hoe groot de schade is van slachtoffers van verkeers- of bedrijfsongevallen. Volgens het Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) krijgt het slachtoffer het recht die medische gegevens niet ter beschikking te stellen aan de medisch adviseur van de verzekeraar. Meer rechten voor slachtoffers lijkt misschien aantrekkelijk, maar is in dit geval volgens het Verbond geen goed idee. Uitbreiding zal namelijk de schadeafhandeling vertragen en levert het slachtoffer bovendien geen bescherming op.

Nu geldt het blokkeringsrecht alleen in situaties waarbij mensen nog geen contract zijn aangegaan. Er ligt echter een voorstel om dat zogeheten blokkeringsrecht ook te laten gelden in situaties als hierboven beschreven. Op het eerste gezicht lijkt dat redelijk: waarom zou een slachtoffer dat recht niet hebben als hij iemand aansprakelijk kan stellen voor de schade die hij loopt? Er kunnen immers medische gegevens zijn die het slachtoffer liever voor zich houdt.

Snelle afhandeling geblokkeerd
Maar de keerzijde van de medaille is volgens het Verbond dat de verzekeraar niet altijd goed in staat is de juistheid van de claim te beoordelen waarvoor zijn klant (de automobilist of werkgever) aansprakelijk is. Dat betekent dat de voortgang van een letselzaak wordt belemmerd. Met andere woorden: de uitbreiding van het blokkeringsrecht in de WGBO kan tegelijk een belemmering voor de afhandeling van letselschadezaken betekenen. Want de verzekeraar is altijd afhankelijk van wat de schadelijder aan schade opvoert. Hij moet maar aannemen dat de omvang van het letsel (vast te stellen via medische expertise die hem onthouden blijft) klopt. De vraag is of de verzekeraar hiermee genoegen neemt. Zo niet, dan komt zon zaak niet snel tot een einde. Terwijl tegelijkertijd van alle kanten wordt gewerkt aan het ontwikkelen van manieren en methoden om de afhandeling van letselschadezaken juist te versnellen.

Verzekerd!, oktober 2005