Ministerie van Buitenlandse Zaken

schuldwijtschelding Nigeria

Nederland stemt in met aangescherpte schuldwijtschelding Nigeria

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Ministerie van Financiën

Persbericht

20 oktober 2005

MINBZ: Nederland stemt in met aangescherpte schuldwijtschelding Nigeria

In de Club van Parijs is vandaag overeenstemming bereikt over schuldkwijtschelding voor Nigeria, waarbij de armoedebestrijding in dit grootste Afrikaanse land een stevige impuls krijgt. Nederland heeft ingestemd met 67% schuldkwijtschelding voor Nigeria, nadat Nigeria zich akkoord heeft verklaard met de drie door Nederland gestelde voorwaarden:

1. Nigeria verricht vooraf de achterstallige betalingen
2. Nigeria zet de vrijkomende middelen in voor armoedebestrijding
3. Nigeria sluit een akkoord met het IMF voor een zogenaamd Policy Support Instrument ter ondersteuning van het economische hervormingsprogramma van Nigeria.

De economische ontwikkeling en de voortgang op het gebied van armoedebestrijding, corruptiebestrijding en overheidsfinanciën worden hiermee ondersteund. Met het onderhandelingsresultaat in de Club van Parijs zijn voldoende waarborgen ingebouwd om te zorgen dat vooral het armste deel van de Nigeriaanse bevolking hier uiteindelijk van zal profiteren.

Een kwart van de Afrikanen woont in Nigeria. Nigeria is bovendien belangrijk voor stabiliteit in de regio. Al hoewel de huidige Nigeriaanse regering serieus werk maakt van economische hervormingen, blijft het land achter als het gaat om voortgang bij het halen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015. Nigeria zal met deze schuldkwijtschelding beter in staat zijn een inhaalslag te maken. Zo zal Nigeria in 2006 al één miljard dollar meer kunnen besteden aan armoedebestrijding. Via het Virtual Poverty Fund, dat mede op initiatief van Nederland door Nigeria wordt ingericht, zullen de Wereldbank en het IMF met de Nigeriaanse regering erop toezien dat de vrijgekomen middelen ook daadwerkelijk worden besteed aan armoedebestrijding.

Met de in de Club van Parijs afgesproken schuldkwijtschelding aan Nigeria is voor Nederland een bedrag gemoeid van circa 620 miljoen euro (kwijtschelding van OS-leningen en van schulden uit hoofde van exportkredietverzekering). Dit komt in lijn met de geldende afspraken ten laste van het ontwikkelingsbudget (ODA), zonder dat het ten koste gaat van lopende ontwikkelingsprogramma's.

De schuldenbehandeling van Nigeria in de Club van Parijs vormt een evenwichtig pakket. Naast de kwijtschelding, waardoor Nigeria in de toekomst geen schuldendienst meer zal hoeven betalen en dus meer middelen beschikbaar heeft voor armoedebestrijding, betaalt Nigeria alle achterstalligheden aan de crediteuren en koopt het land na de kwijtschelding alle resterende schulden bij de Club van Parijs terug. Nigeria zal na uitvoering van de gemaakte afspraken geen schulden meer uit hebben staan bij de Club van Parijs. Nederland ontvangt van Nigeria 575 miljoen euro, die Nederland anders waarschijnlijk nooit had teruggezien. De schuldkwijtschelding en de financiële ruimte die dit met zich meebrengt, zal in combinatie met het economische hervormingsprogramma van Nigeria ondersteund door het IMF, de ontwikkeling van Nigeria ondersteunen en dit land helpen in het gevecht tegen armoede.