Crucell N.V.

Published: 08:00 20.10.2005 GMT+2 /Source: Crucell N.V. /AEX: CRXL /ISIN: NL0000358562

Symposium in Tokyo over infectieziekten belicht mogelijke strategieën bij de bestrijding van griep en andere pandemische ziekten

Snelheid geboden bij het ontwikkelen van nieuwe vaccins en therapieën, waaronder antilichaamproducten; Wereldwijde samenwerking als bij SARS noodzakelijk

Tokyo, Japan, 20 oktober 2005 - Op een gisteren in Tokyo gehouden symposium heeft dr. Jaap Goudsmit, Chief Scientific Officer van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Crucell N.V. (Euronext, NASDAQ: CRXL), uiteengezet hoe de lessen van de uitbarsting van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) in 2002 duidelijk maken hoe de internationale gemeenschap op effectieve wijze zou kunnen reageren op een mogelijke uitbarsting van pandemische griep.

De gisteren in de Nederlandse ambassade in Tokyo gehouden studiebijeenkomst werd bijgewoond door meer dan 40 wetenschappers, onderzoekers en medisch experts op het gebied van infectieziekten. In zijn openingstoespraak zei Minister Brinkhorst van Economische Zaken: "In de wereld van vandaag wordt het steeds belangrijker dat wij ons richten op infectieziekten. Zowel Nederland als Japan stimuleren het ontwikkelen en invoeren van nieuwe, innovatieve technologieën krachtig, om de dreiging en de mogelijke gevolgen van nieuwe infectieziekten te verminderen."

Andere vooraanstaande sprekers waren onder meer dr. Yoshihiro Kawaoka, DVM, PhD, hoogleraar-directeur van het International Research Center for Infectious Diseases and Division of Virology, Department of Microbiology and Immunology, Institute of Medical Science van de Universiteit van Tokyo en dr. Tatsuo Miyamura, Directeur-generaal van het Leprosy Research Center van het Japanse National Institute of Infectious Diseases, die het symposium voorzat.

Op dit moment levert de vogelgriep het grootste gevaar op in de vorm van een mogelijke pandemie. Het was SARS dat zorgde voor de eerste uitbraak van een nieuwe, besmettelijke ziekte in de 21e eeuw. Maatregelen die in zeer belangrijke mate bijdroegen aan het bestrijden van de ziekte en zijn verspreiding waren onder meer het isoleren van patiënten, het traceren van hun contacten, massaquarantaine en een verbod op buitenlandse reizen.

De veroorzaker van SARS (een nieuw coronavirus) werd buitengewoon snel geïsoleerd en Crucell was als eerste bedrijf in staat antistoffen te ontdekken die bescherming bieden tegen een besmetting met het SARS virus (ter Meulen et al, Lancet, 2004, 363(9427), 2139-2141).

De snelle ontdekking van antistoffen tegen SARS was mogelijk dankzij Crucell's MAbstract® technologie, waarmee het mogelijk is zeer grote hoeveelheden verschillende antistoffen zeer snel te screenen. Het programma dat werd gebruikt om de antistoffen tegen SARS te ontdekken, kan zonder veel moeite worden aangepast voor antistoffen tegen andere besmettelijke ziekten, zoals vogelgriep. Crucell startte onlangs een samenwerking met dr. Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit Rotterdam om de mogelijkheden te onderzoeken van het opzetten van een programma om een antistof tegen vogelgriep te ontdekken. Een dergelijk program zou mogelijk een aanvulling kunnen vormen op de betrokkenheid van Crucell bij het ontwikkelen en produceren van een vaccin tegen griep in samenwerking met sanofi pasteur.

Volgens dr. Goudsmit hebben we van SARS geleerd dat we specifieke antivirale producten tegen nieuwe ziekteverwekkers kunnen ontwikkelen. Wel moeten wij weten waardoor de ziekte wordt veroorzaakt.

PER.C6® als griepvaccin productietechnologie
Crucell's PER.C6® technologie is een cellijn ontwikkeld voor de grootschalige productie van biofarmaceutische producten, inclusief vaccins. Griepvirussen infecteren PER.C6® cellen op zeer effectieve wijze, wat de productie van grote hoeveelheden griepvaccin mogelijk maakt. Bestaande griepvaccins worden geproduceerd op bevruchte kippeneieren. Om een mogelijke toekomstige grieppandemie of -epidemie te bestrijden is het belangrijk om de productie van grote hoeveelheden nieuwe vaccins op tijd mogelijk te maken. Een op PER.C6® geproduceerd vaccin biedt voordelen om voorbereid te zijn op zowel een jaarlijkse epidemie als op een pandemie. De PER.C6® technologie heeft voordelen in termen van economische en grootschalige productie.

Over Crucell
Crucell N.V. is een biotechnologiebedrijf gericht op het ontwikkelen van vaccins en antistoffen voor de bestrijding van infectieziekten, waaronder Ebola, influenza, malaria, West-Nijl virus en hondsdolheid. Ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf zijn onder andere samenwerkingen met sanofi pasteur voor griepvaccins, de U.S. National Institutes of Health voor Ebola en malaria vaccins en GlaxoSmithKline (GSK), Walter Reed Army Institute of Research en New York University voor een malaria vaccin. Crucell's producten zijn gebaseerd op zijn innovatieve PER.C6® technologie, welke een veiligere, efficiëntere manier voor het produceren van biofarmaceutische producten mogelijk maakt. Crucell licenseert zijn PER.C6® technologie voornamelijk op niet-exclusieve basis aan de biofarmaceutische industrie. Licentiehouders en contractproducenten zijn onder andere DSM Biologics, GSK, Centocor/J&J en Merck & Co., Inc. Crucell is gevestigd in Leiden en staat genoteerd op Euronext en NASDAQ (tickersymbool CRXL). Meer informatie kunt u vinden op de website www.crucell.com.

Forward-looking statements
This press release contains forward-looking statements that involve inherent risks and uncertainties. We have identified certain important factors that may cause actual results to differ materially from those contained in such forward-looking statements. For information relating to these factors please refer to our Form 20-F, as filed with the U.S. Securities and Exchange Commission on April 14, 2005, and the section entitled "Risk Factors". The company prepares its financial statements under generally accepted accounting principles in the United States (US GAAP).

Neem voor meer informatie contact op met:

Crucell N.V.
Harry Suykerbuyk
Director Investor Relations and Corporate Communications Tel. +31-(0)71-524 8718
h.suykerbuyk@crucell.com

In Japan
Marina Totsuka
Ashton Consulting Limited, Tokyo, Japan
Tel. +81 3 5403 4862
Fax +81 3 5403 4646
mail@ashton.jp