Ingezonden persbericht


Oogst 2005 Roussillon: klein, maar van buitengewone kwaliteit

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 19 oktober 2005

De gunstige klimatologische omstandigheden van dit jaar hebben geleid tot een bijzonder goede oogst. Ondanks dat deze eeuw nog maar net is begonnen, gaat de oogst van 2005 nu al de boeken in als de beste oogst van deze eeuw. Het volume is net als voorgaande jaren niet zo groot, maar de kwaliteit is uitzonderlijk goed.

Klimatologische omstandigheden: goed

De winter was koud met voldoende neerslag. Doordat de lente wat fris begon, dreigde de bloei later op gang te komen, maar door het warme weer in mei werd dit snel weer recht getrokken. Juli en begin augustus waren warm, droog en met veel wind: de beste condities voor het rijpingsproces. De regen in september en het mooie weer dat er op volgde, kwam de rijping van de druiven en het volume alleen maar ten goede.

Druiven in prima conditie voor de oogst

De oogst begon op 24 augustus met de eerste vroegrijpe druivenrassen, zoals de Muscat à petits grains. Alle druiven hebben erg geprofiteerd van de Tramontanewind en de vele zonuren.

De wijngaarden hebben niet geleden onder de droogte in de zomermaanden. Daarnaast was er ook sprake van een prima balans tussen het aantal druiven en de bladeren. De druiven konden dan ook in prima conditie geoogst worden.

Perceelsgewijze selectie werpt zijn vruchten af

De perceelsgewijze selectie, die sinds een aantal jaar door steeds meer producenten wordt uitgevoerd, werpt ook zijn vruchten af. Doordat de vinificatie zorgvuldig wordt aangepast aan de druif en de wijngaard, komt het potentieel het best tot zijn recht.

Ondanks de wat kleine druiven en een kleinere oogst dan in 2004, worden de druiven van dit jaar gekenmerkt door een mooie concentratie en een goede zuurgraad.

De oogst 2005: van uitzonderlijke kwaliteit!

De witte en rosé wijnen zijn erg fruitig, vol, soms ook levendig en met goed ontwikkelde aroma's.

Doordat de rode wijnen ieder hun eigen vinificatiemethoden kennen, geven de blauwe druiven allemaal hun eigen karakter aan de wijnen:

o de eerste (Primeur) wijnen drinken lekker weg en zijn fruitig en fris,

o de soepele en aromatische rode wijnen, onder andere gemaakt van de grenache druiven, worden gekenmerkt door hun zeer aromatische tonen van rood fruit,

o de echte bewaarwijnen zijn krachtig, mooi rijp met tannines en vaak gemaakt van de syrah, carignan en mourvèdre.

De Muscat à petits grains en de Muscat d'Alexandrie zijn beide geoogst in uitstekende staat. Deze beloven dan ook fantastische wijnen op te leveren die het vooral aan tafel goed doen.