Gemeente Sneek


College Sneek akkoord met nieuwe plannen voor Wiekslagterrein Burgemeester en wethouders van de gemeente Sneek kunnen zich vinden in een aangepast plan van Woningbouwstichting Patrimonium voor de bouw van woningen op het Wiekslagterrein. Het college zal het plan voorleggen aan de gemeenteraad en voorstellen er akkoord mee te gaan.

Het bouwplan gaat nog steeds uit van drie woontorens van vijf bouwlagen langs het Spoordok. Wel is nu sprake van drie in plaats van twee appartementen per bouwlaag. In elke toren komen elk 14 appartementen, in totaal zijn dat er 42. Een L-vorming wooncomplex op het aanliggende perceel is vervallen. Op de hoek van de Meeuwenlaan en Roerdomplaan is nu een bebouwing van twee bouwlagen gepland, in plaats van deels twee en deels drie bouwlagen. De bebouwing op de hoek krijgt een ronde vorm. Ten opzichte van het eerdere plan is nu sprake van een opzet waarbij de bebouwing meer "lucht" heeft.

Twee van de woontorens zullen worden verhuurd, de derde bevat koopappartementen. Zo is er ten opzichte van het eerdere plan sprake van een toename van huurwoningen. Hier is het college erg mee ingenomen.
In de rondbouw komen 12 wooneenheden voor een project begeleid wonen voor jongeren met een verstandelijke beperking van de J.P. van der Bent Stichting. Het college onderkent dat er in toenemende mate behoefte is aan dit soort kleinschalige zorgcomplexen. Op deze locatie kan worden geprofiteerd van de korte afstand ten opzichte van de binnenstad. De rondbouw bevat verder 6 starterswoningen met een eigen ingang.

Bij de planontwikkeling is gezocht naar een zorgvuldige afstemming met het Spoordokgebied. Het parkeren is op een grotere afstand van het Spoordok gesitueerd en wordt afgeschermd door haagbeplanting. Het terrein krijgt langs het Spoordok een informele inrichting en sluit zo aan bij het karakter van het aanliggende gebied. Ook het verdere gebied krijgt een groene invulling. Bij de balkons van de woontorens is gekozen voor een vormgeving die lichtverstrooiing inperkt. Er is onderzoek verricht naar de invloed van lichtverstrooiing voor het Spoordokgebied. Een negatieve invloed voor onder andere de vleermuispopulatie wordt niet verwacht.

Via een klankbordgroep zijn betrokken partijen zoals de Natuurgroep Spoordok, omwonenden en de J.P. van der Bent Stichting bij de planontwikkeling betrokken.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 19-10-2005