Gemeente 's-Hertogenbosch

20-10-2005
Nieuwe loop/wandelroute De Herven
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders te weinig beweegt. Vijf dagen per week een halfuur actief bewegen bevordert de gezondheid, geeft meer energie en verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Reden voor het Servicepunt Sport en Bewegen om de Bossche burger te stimuleren meer te gaan sporten en bewegen.

Bewegen kan op het moment dat het u uitkomt! Een keertje extra de trap nemen of fietsen in plaats van in de auto stappen. Een gemakkelijke manier om aan uw beweging te komen, is door uw (wandel)schoenen aan te trekken en de deur achter u dicht te trekken. Lopen, trimmen, wandelen en joggen kunt u doen wanneer u maar wilt. Zowel dicht bij huis als in het bos of in de stad. De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) en de Nederlandse Hartstichting (NHS) stimuleren dat er veilige loop-/wandelroutes komen door heel Nederland. Veilig op het gebied van sociale veiligheid, verkeersveiligheid en blessureveiligheid. Een veilige loop-/wandelroute is goed verlicht, heeft een vlakke ondergrond en heeft weinig kruisingen met gemotoriseerd verkeer. foto loop-wandelroute Herven

Loop-/wandelroute "De Herven"
In samenwerking met de KNAU, de NHS en Atletiek- en Triathlonvereniging O.S.S-Volo uit 's-Hertogenbosch heeft de gemeente 's-Hertogenbosch (Servicepunt Sport en Bewegen) loop-/wandelroute "De Herven" gerealiseerd. Een veilige loop-/wandelroute met een lengte van 2,7 kilometer. Loop-/wandelroute "De Herven" is voorzien van goede verlichting en de ondergrond is vlak gemaakt. Zo is de route ook prima geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Langs de gehele route zijn routemarkeringsbordjes aangebracht op lantaarnpalen en verkeerspalen. Bovendien zijn kruisingen met gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk vermeden. Voor de inrichting van de loop-/wandelroute heeft de gemeente een subsidie ontvangen van de Nederlandse Hartstichting en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

foto bordje loop-wandelroute Herven Loop-/wandelroute "De Herven" is centraal gelegen. De route begint op de Eerste Hervendreef nabij Eetcafé D'n Boerderij. Het startpunt is aangegeven en er staat een informatiebord. De route voert langs de Bruistensingel, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (locatie Carolus), de Hervensebaan, de Balkweg en vervolgens via de Bruistensingel weer terug naar de start. Natuurlijk kan iedereen ook starten vanaf elk willekeurig punt op de route om vervolgens een rondje te lopen of wandelen en weer huiswaarts te keren. U kunt de wandelroute ook gemakkelijk uitbreiden met een extra stukje groen. Loop-/wandelroute "De Herven" ligt namelijk nabij natuurgebied De Heinis.

Kom naar de opening en loop of wandel mee!

Op zaterdag 29 oktober a.s. wordt de loop-/wandelroute "De Herven" officieel geopend worden door wethouder B.S. Eigeman. Ook vertegenwoordigers van de KNAU en Nederlandse Hartstichting zijn hierbij aanwezig. Atletiek- en Triathlonvereniging O.S.S.-Volo neemt met een loopgroep de loop-/wandelroute in gebruik. Tegelijkertijd bewandelt een groep Sportief Wandelen het parcours. Iedereen kan zich aansluiten bij deze groepen. Loop of wandel dus lekker mee op 29 oktober.

Programma opening
9.45 uur ontvangst bij Eetcafé D'n Boerderij (adres Herven 52/54) 10.00 uur Welkomstwoord door wethouder Eigeman, de Atletiekunie en de Hartstichting
10.30 uur vertrek naar het startpunt van de route 10.35 uur startschot door officiële KNAU-gecertificeerde starter; warming up
10.45 uur gelegenheid om de route (2,7 km.) af te leggen 11.25 uur afsluiting in Eetcafé D'n Boerderij tot uiterlijk 12.00 uur

Zin om samen te lopen?

Hebt u zin om in georganiseerd verband te gaan lopen of wandelen? Bij Servicepunt Sport en Bewegen, het informatiepunt voor de sport, kunt u terecht met al uw vragen over het sportaanbod in de gemeente 's-Hertogenbosch. Hier kunt u ook de folder van loop-/wandelroute "De Herven" verkrijgen.

Servicepunt Sport en Bewegen Postbus 12345
5200 GZ 's-Hertogenbosch
tel. (073) 615 97 77
e-mail sportenbewegen@s-hertogenbosch.nl
internet www.servicepuntsportenbewegen.nl

Bewegen is belangrijk

Voldoende lichaamsbeweging verkleint de kans op hart- en vaatziekten en levert een bijdrage in de strijd tegen overgewicht. Een goede balans tussen voeding en beweging is het geheim van een gezond gewicht: niet méér eten dan je verbruikt en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Vijf dagen per week een half uur actief bewegen, levert al gezondheidswinst op. Om een goed gewicht te handhaven, is dagelijks een uur bewegen noodzakelijk. Onder bewegen valt niet alleen het sporten in de sportschool of sportclub, maar ook op de fiets boodschappen doen, tuinieren of met de hond een wandeling maken. Het is dus gemakkelijker in te passen in het dagelijkse leven dan de meeste mensen denken.