Gemeente Urk

Werkgelegenheidsgroei Urk

Totaal aantal banen groeit in 1 jaar met 4%

Werkgelegenheid op Urk blijft groeien

De Provincie Flevoland heeft vandaag de cijfers over de werkgelegenheidsontwikkeling in het achterliggende jaar bekendgemaakt. Uit deze cijfers blijkt dat het aantal banen op Urk met 267 is toegenomen. Dit komt voor Urk neer op een groei van 4%. Het Flevolands gemiddelde kwam over dezelfde periode uit op 0%. Van de 267 nieuwe banen zijn 61 banen in fulltime verband. De rest van de nieuwe banen betreft parttime banen. Anno mei 2005 heeft Urk 7.365 banen, waarvan 5.473 in fulltime dienstverband.

Urk doet goed mee in Flevoland
Een analyse van de cijfers leert dat Urk qua
werkgelegenheidsontwikkeling goed mee doet in Flevolands verband. Over het afgelopen jaar scoort Urk na Zeewolde de 2e plaats als het gaat over de relatieve groei van alle banen. Over de periode 2000-2005 scoort' Urk verhoudingsgewijs de 2e plaats na groeistad Almere. Tevens komt Urk ruim boven het Flevolands gemiddelde uit qua relatieve groei.

Groei ondanks recessie
De groei van de werkgelegenheid is opmerkelijk als we bedenken dat de landelijke economie de afgelopen twee jaar min of meer in mineur verkeerde. Vrijwel alle sectoren hebben hier last van. Ook de werkgelegenheidsontwikkeling in de visserij en visverwerkingindustrie staat behoorlijk onder druk als gevolg van de quotabeperkingen en de olieprijsontwikkeling. Desondanks is de werkgelegenheid in totaliteit toch gegroeid. Groeisectoren zijn de gezondheidszorg, de zakelijke dienstverlening en de handel en horeca. Sectoren waarin de werkgelegenheid terugloopt zijn de bouwnijverheid, de industrie en de financiële diensten. In de visverwerkende industrie blijft het aantal fulltime banen gelijk maar neemt het aantal parttime banen toe.

Reactie gemeentebestuur
Het College van Burgemeester en Wethouders is blij met de ontwikkeling van de werkgelegenheid op Urk. Wethouder Johannes Koffeman zegt hierover: Het is verheugend om te zien dat de Urker bedrijvigheid in staat is om ondanks een economische recessie werkgelegenheidsgroei te genereren. Dat is in het verleden wel anders geweest. Dan kregen we meestal de hardste klappen.

Ook is hij blij met het feit dat Urk goed mee doet in Flevolands verband. De afgelopen 5 jaar groeit Urk qua werkgelegenheid relatief harder dan Flevoland als geheel. Dat is iets om als bedrijfsleven en gemeenschap trots op te zijn.

Desalniettemin heeft het gemeentebestuur ook zorgen over de nabije toekomst. De problemen in de visserij en de visverwerking geven het gemeentebestuur reden tot zorg. Hij spreekt de hoop uit dat de eerste ontslagen bij visverwerkend bedrijf P. Baarssen b.v. geen navolging hoeven vinden bij andere bedrijven. Desalniettemin is hij ook hoopvol. Als ik zie hoe de vloot creatief omgaat met de olieproblematiek en hoe de innovatieve ontwikkelingen in het visverwerkende bedrijfsleven steeds verder gaan dan heb ik grote waardering voor de Urker ondernemers.