Time : 9:15:32 AM
Date : Thursday, October 20, 2005
Sender Name: HDP

Enquête in Belgie: Het educatief verlof onder de loep. Wie neemt verlof en wat denken de werkgevers daarvan?

Drongen 21 oktober 2005 - Tegen 31 oktober 2005 moet de werknemer die educatief verlof wenst te nemen het inschrijvingsattest aan zijn werkgever bezorgen. Het Sociaal Secretariaat HDP vroeg zich af wie zoal educatief verlof neemt? Het onderzoek zou echter niet volledig zijn zonder ook de werkgevers naar hun mening te vragen.

Voorwaarden van het educatief verlof

Het betaald educatief verlof is een recht dat de werknemers toestaat gedurende een aantal uren of dagen niet te komen werken teneinde hun kennis bij te schaven. De gevolgde opleiding moet niet noodzakelijk in verband staan met het beroep van de werknemer. Tijdens deze korte afwezigheid heeft de werknemer recht op zijn loon (weliswaar met een bepaald maximum). De werkgever kan dit loon terugkrijgen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. De werknemers moeten geen enkele voorwaarde vervullen op het gebied van leeftijd, nationaliteit of anciënniteit.
Alleen erkende opleidingen van minimum 32 lesuren geven recht op betaald educatief verlof. Het betreft een brede waaier van algemene en beroepsopleidingen die overdag, 's avonds of tijdens het weekend worden gegeven.

Profiel van de aanvrager van educatief verlof

Op grond van de gegevens die het bij 125.000 werknemers heeft ingewonnen, telt het Sociaal Secretariaat HDP 1.533 personen die tijdens het schooljaar 2004-2005 educatief verlof hebben genomen. Ze zijn afkomstig uit 517 verschillende ondernemingen die in totaal 37.471 werknemers tellen, d.i. een gemiddelde van 4,09% werknemers.

Blijkbaar bestaat er geen enkel verband tussen de grootte van de onderneming en het aantal werknemers die educatief verlof aanvragen. Verhoudingsgewijs zijn er in grote bedrijven niet meer aanvragen dan in kleine bedrijven.

Een kleine meerderheid van de aanvragers bestaat uit mannen (56%). De oeroude cliché 'men is nooit te oud om te leren' geldt ook voor het educatief verlof. De leeftijd van de aanvragers schommelt tussen 18 en 64 jaar. 70% is tussen 26 en 45 jaar oud (26-35 = 37% en 36-45 = 33%). Arbeiders vertegenwoordigen 46% en bedienden 54% van de aanvragers.

De aanvragers komen uit alle activiteitensectoren. De paritaire comités 'bedienden' zijn goed voor 18,8%, de beschutte en sociale werkplaatsen voor 9,2% en de gezondheidsdiensten voor 8,9%.

Het aantal uren verlof waarop de werknemer recht heeft, is in principe gelijk aan het aantal werkelijk gevolgde lesuren. Dit aantal is echter beperkt en kan schommelen tussen 80 en 180 uur per jaar, afhankelijk van de aard van de opleiding (beroeps-, algemeen, taallessen...) en van de periode waarin de opleiding plaatsvindt (tijdens of buiten de werkuren).

Iets meer dan 45% van de personen die educatief verlof aanvragen, neemt 1 tot 5 verlofdagen, bijna 30% neemt 6 tot 10 dagen.

Volgen de werknemers kort nadat ze in het bedrijf aan de slag zijn gegaan al opleidingen die recht geven op educatief verlof? 46% van de betrokkenen vraagt educatief verlof aan binnen de eerste 5 jaar nadat ze in dienst zijn getreden, met een piek op 10,5% voor wie één jaar anciënniteit heeft. Zoals we hierboven hebben gezien, staat er echter geen leeftijd op educatief verlof: 9% van de aanvragers heeft al meer dan 20 jaar anciënniteit.

Standpunt van de werkgevers

Het gaat om een thema dat de werkgevers bezig houdt. Het onderzoek van het Sociaal Secretariaat HDP vond voornamelijk plaats in bedrijven waar werknemers in 2004-2005 educatief verlof hebben genomen. 38% van de ondervraagde werkgevers heeft geantwoord. De meningen lopen sterk uiteen: 32% staat positief tegenover educatief verlof, 27,5% is niet voor en niet tegen, 33% is tegen en 7,5% heeft geen mening.

Werkgevers die educatief verlof een goed idee vinden, halen daarvoor twee hoofdredenen aan: de motivatie van de werknemer en het feit dat de opleidingen de werknemer en dus, indirect, ook de werkgever iets bijbrengen.

De werkgevers die veeleer gekant zijn tegen dit soort verlof, halen daarvoor verschillende redenen aan. Ten eerste bestaat er niet altijd een verband tussen de opleiding en de uitgeoefende functie, zodat de werkgever in zekere zin betaalt voor de hobby van de werknemer. Ook de regelgeving laat volgens de werkgevers te wensen over: te veel verlof, late terugbetaling... De werkgevers wijzen er ook op dat ze problemen ondervinden om mensen met verlof te vervangen en hebben de indruk dat sommigen het systeem misbruiken om extra verlofdagen te hebben.

Volgens de werkgevers vinden de gevraagde opleidingen gewoonlijk plaats buiten de werkuren (43%). 15% van de opleidingen heeft altijd plaats tijdens de werkuren.
Op de vraag of er een verband bestaat tussen de opleidingen en het uitgeoefende beroep, antwoordt 41% 'altijd' of 'gewoonlijk', 30% antwoordt 'zelden' of 'nooit'.

92% van de werkgevers vindt dat het noodzakelijk is een onderscheid te maken tussen opleidingen in het kader van het beroep en algemene opleidingen.

Van de werkgevers die negatief staan tegenover educatief verlof, verklaart 60% ook dat de opleidingen 'zelden' of 'nooit' in verband staan met het beroep.

Niettemin heeft de wetgever een aantal regels vastgelegd om een negatieve impact op de interne organisatie van de onderneming te voorkomen. 93% van de ondervraagde werkgevers verklaart nog geen intern document te hebben opgesteld om de planning van het educatief verlof te regelen.

Over het Sociaal Secretariaat HDP

HDP Sociaal Secretariaat maakt deel uit van Groep HDP Diensten voor Ondernemers. Met 700 medewerkers biedt Groep HDP aan meer dan 27.000 werkgevers, samen goed voor bijna 375.000 werknemers, diensten in verband met sociaal secretariaat, personeelsbeleid en -administratie, kinderbijslag, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, organisatie van opleidingen, sociale zekerheid voor zelfstandigen en administratieve stappen bij het opstarten en het uitbouwen van hun bedrijf.

Bijlage bij dit persbericht ook beschikbaar op www.pressreleases.be

U vindt meer inlichtingen op de website www.hdp.be.

Perscontact
Delphine Motte
Communicatieadviseur
Tel.: 0475/37 32 55
E-mail: delphine.motte@hdp.be

URL: http://www.hdp.be Picture: (None)
Attachments: hdp_20051020_091036_1399_Att_4.dochdp_20051020_091036_1399_Att_5.doc

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL