Gemeente Tilburg


Aanpak graffiti en wildplakken Tilburg West:
schoonmaakbeurt deze week van start (20/10/2005)

20 oktober 2005

De komende twee weken is het Brabants Afval Team in de gebieden Reeshofpark e.o. en Westerpark e.o. bezig met het verwijderen van graffiti en affiches, posters en andere opgeplakte uitingen van alle woningen en openbare objecten. De grote schoonmaakbeurt is de voorbereiding op de strenge aanpak van graffiti en wildplakken in deze gebieden. De gemeente Tilburg hecht grote waarde aan de leefbaarheid en de veiligheid in de stad. Volgens afspraak met diverse bewoners en - verenigingen pakt de gemeente Tilburg de verloedering van het openbaar gebied door graffiti en wildplakken stevig aan.

Aanpak graffiti
De strenge aanpak van graffiti start officieel eind dit jaar. De start kan namelijk pas plaatsvinden als de borden waarop legaal graffiti mag worden aangebracht ook daadwerkelijk geplaatst zijn. Het is de bedoeling om de borden te plaatsen bij het Reeshofpark en het Westerpark. Deze plaatsing gebeurt eind dit jaar en tegen die tijd ontvangt u een uitgebreide bewonersbrief met uitleg over de strenge aanpak.

De aanpak is erop gericht daders te ontmoedigen door nieuw aangebrachte graffiti meteen te (laten) verwijderen. De reinigingspolitie zal streng handhaven. Wanneer een graffitikunstenaar zijn kunsten heeft aangebracht op een ander object dan de speciale graffitiborden dan staat daar een fikse boete tegenover. Bovendien kunnen de kosten voor het verwijderen van de graffiti op de dader verhaald worden.

Aanpak wildplakken
Na groot succes met de aanpak van wildplakken in de binnenstad, wordt deze aanpak ook in Tilburg West toegepast. Door strenge handhaving en het inrichten van legale plakplaatsen is het wildplakken teruggedrongen. In Tilburg West worden twee legale plakplaatsen ingericht, namelijk nabij winkelcentrum Heyhoef en de hoek Statenlaan/Wandelboslaan. De borden voor het legaal plakken van affiches, posters en andere uitingen worden in dezelfde periode als de borden voor legale graffiti geplaatst. De strenge aanpak van wildplakken wordt daarom samen met de aanpak van graffiti eind dit jaar gestart.

Meer informatie

Voor vragen of opmerkingen over:

Graffiti kunt u contact opnemen met Wally Lapré van de afdeling Handhaving via telefoonnummer 464 71 68;Wildplakken kunt u contact opnemen met Ad van Beers van de afdeling Handhaving via telefoonnummer 464 71 14.

Gemeente Tilburg
Servicedienst / afd. Communicatie/Team Themacommunicatie
---