Stichting Bouw Research

Nieuwe stichting van SBR en INTRON

SBR en INTRON moeten prestatiegericht onderhoud stimuleren

SBR en INTRON hebben het initiatief genomen om een stichting op te richten die regelingen voor kwaliteitsborging op het terrein van het technisch vastgoedbeheer gaat ontwikkelen en beheren. Het initiatief moet op korte termijn leiden tot de 'Stichting Certificatie Technisch Vastgoedbeheer' (SCTV). Ook branchevereniging WVB participeert in dit initiatief. Met de oprichting spelen de initiatiefnemers in op de veranderende bouwmarkt waar steeds meer accent wordt gelegd op onderhoud en renovatie van gebouwen. Eerste uitvloeisel van de stichting is de introductie van een onafhankelijk keurmerk voor prestatiegericht vastgoedonderhoud.

De traditionele en gefragmenteerde markt op het terrein van het technisch beheer van gebouwen vraagt om een structurele kwaliteitsborging. Corporaties en vastgoedbeheerders stellen steeds meer eisen aan het technisch vastgoedbeheer en vragen bovendien om nieuwe samenwerkingsvormen. Een voorbeeld hiervan is prestatiegericht onderhoud. Werkzaamheden worden gekoppeld aan prestatie-eisen die door opdrachtgevers in een prestatie-overeenkomst worden vastgelegd. Het is aan het onderhoudsbedrijf om aan de resultaatverplichting te voldoen. Om aan te tonen dat een dergelijk bedrijf prestatieovereenkomsten kan uitvoeren voeren zij een keurmerk gebaseerd op een erkenningsregeling.

De markt (opdrachtgevers en - nemers) blijken blijken behoefte te hebben aan externe kwaliteitsborging met een onafhankelijk keurmerk. Daarnaast willen zij een onafhankelijk aanspreekpunt voor meer en betere ondersteuning in de vorm van informatie en kennisoverdracht.

Om tegemoet te komen aan deze behoefte hebben SBR en INTRON gezamenlijk het initiatief genomen tot samenwerking. Zo instellingwordt de rvaringkennis en kunde op het gebied van het technisch beheer van gebouwen van beide instellingen gebundeld. Het samenwerkingsverband zal binnenkort leiden tot de oprichting van een een stichting 'Stichting Certificatie Technisch Vastgoedbeheer' (SCTV) die dregeling zal gaan beheren.

VGO-Keur eerste stap
De eerste stap is de ontwikkeling van een VGO-Keur (Keurmerk Vastgoed Onderhoud). Het onafhankelijke keurmerk moet opdrachtgevers zekerheid bieden bij prestatiegericht onderhoud. WVB, een ondernemersvereniging waarbij circa 45 bedrijven zijn aangesloten, zijn actief op het gebied van het onderhouden van vastgoed. In het recente verleden heeft SBR samen met corporaties en leden van de WVB hulpmiddelen voor prestatiegerichte samenwerking ontwikkeld en een publicatie uitgebracht. De publicatie is feitelijk de basis van de erkenningsregeling die SCTV zal gaan beheren. De praktische ontwikkeling en de implementatie van kwaliteitsborging van prestatiegericht onderhoud is voor WVB reden om SCTV in haar initiatieven te ondersteunen.

Op maandag 3 oktober hebben SBR, INTRON en WVB een intentieverklaring ondertekend om het keurmerk onder de vlag van de nieuwe stichting op de markt te gaan brengen te ontwikkelen. Het keurmerk moet vanaf 1 januari 2006 als erkenningsregeling operationeel zijn. De regeling is gebaseerd op een regeling die WVB al heeft ontwikkeld