Gemeente Nieuwegein

Luchtkwaliteit Batauweg beter dan verwacht

De luchtkwaliteit van de Batauweg is anderhalve maal beter dan van tevoren verwacht. Dit blijkt uit metingen die de gemeente van december 2004 tot en met augustus 2005 heeft uitgevoerd. Omdat de resultaten ruimschoots onder de kritische grens uitkomen, is het voorlopig niet nodig om een actieplan met maatregelen op te stellen. Wel zet Nieuwegein de metingen langs de Batauweg voort om de luchtkwaliteit in de gaten te blijven houden.

Deze metingen zijn een gevolg van de rapportage Luchtkwaliteit 2003 die eind
2004 verscheen. In deze rapportage is de Nieuwegeinse luchtkwaliteit berekend met behulp van simulatiemodellen. Uit deze simulatiemodellen bleek dat bij enkele woningen aan de Batauweg de concentratie stikstofdioxide in de lucht mogelijk niet voldoet aan het huidige acceptabele kwaliteitsniveau volgens het Besluit luchtkwaliteit. Om dit te controleren, heeft de gemeente de hoeveelheid stikstofdioxide ter plekke onderzocht.

Het onderzoek
De gemeente Nieuwegein heeft op vijftien locaties gemeten. Op elke locatie werden zeven metingen uitgevoerd. Per meetperiode geldt een meetperiode van vier weken. Dit betekent dus dat van alle vijftien locaties gedurende 28 weken de concentratie stikstofdioxide gemeten is.

Hoe wordt de luchtkwaliteit bepaald?
Er zijn twee methoden om de luchtkwaliteit te bepalen. Bij de eerste - een meer algemene - methode wordt de luchtkwaliteit berekend met behulp van simulatiemodellen. Deze simulatiemodellen worden landelijk gebruikt en zijn tot stand gekomen met behulp van vele metingen in heel Nederland. Bij de berekeningen gaat Nieuwegein uit van conservatieve (lees negatieve) aannames. Nieuwegein doet dit om te voorkomen dat de berekeningen te optimistisch zijn, waardoor overschrijdingen van de normen worden gemist. Bij de tweede methode meet de gemeente op verschillende locaties in Nieuwegein. Er zijn belangrijke argumenten om te kiezen voor de rekenmethode: het is efficiënter en daarmee goedkoper dan meten. Als uit de berekeningen blijkt dat de concentratie stikstofdioxide te hoog is, gaat de gemeente de hoeveelheid ter plekke meten.
Dat is dus ook gedaan langs de Batauweg.

Nieuwegein houdt vinger aan de pols
Inmiddels is de rapportage Luchtkwaliteit 2004 verschenen. De berekeningen (gemaakt met behulp van het conservatieve simulatiemodel) in deze rapportage geven wederom aan dat de luchtkwaliteit bij de Batauweg niet voldoet aan de normen. Daarom zet de gemeente de metingen voort om de luchtkwaliteit extra in de gaten te houden.

Invoerdatum 20-10-2005