Gemeente Nieuwegein

Nieuwegeinse lucht beter van kwaliteit sinds 2003

De Nieuwegeinse lucht was in 2004 beter van kwaliteit dan in 2003. De lucht bevatte minder fijn stof en ook de verontreiniging door stikstofdioxide is iets verminderd. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Luchtrapportage
2004. Sinds 2002 stelt de gemeente jaarlijks een rapportage over de luchtkwaliteit in Nieuwegein op. De gemeente is dit ook verplicht volgens het Besluit luchtkwaliteit. Omdat de luchtkwaliteit afhankelijk is van de weersomstandigheden, kunnen de rapportages pas achteraf worden opgesteld.

Minder fijn stof
Uit de rapportage blijkt dat in 2004 veel minder fijn stof in de lucht aanwezig was dan in 2003. Deze verbetering komt vooral door de weeromstandigheden van 2004. Vooral de wind is hierbij een belangrijke factor. Zonder wind blijft de vervuiling namelijk langer hangen en stapelt zij zich min of meer op. In 2004 heeft het harder gewaaid dan gemiddeld en waren er minder windstille periodes. Bovendien kwam de wind in 2004 vaker uit de goede richting, te weten het westen. Westenwind is beter dan oostenwind, omdat de laatste meer fijn stof en stikstofdioxide uit het buitenland bevat.

Minder stikstofdioxide
Doordat de (vracht)auto´s steeds schoner worden is ook de luchtverontreiniging door stikstofdioxide iets verminderd. Desondanks voldoet 51% van de gebouwen nog niet aan de normen die vanaf 2010 gaan gelden (dit was 60% in 2003). Omdat er tegenwoordig strengere eisen gelden voor de uitstoot van luchtverontreinigde stoffen, verwacht Nieuwegein voor de meeste woningen in de toekomst toch aan deze normen te kunnen voldoen.

Voor een aantal woningen langs de Batauweg en één woning langs de Sluyterlaan is dit mogelijk niet het geval. Volgens berekeningen wordt bij deze woningen niet alleen de toekomstige norm overschreden, maar is ook de huidige concentratie stikstofdioxide te hoog. De gemeente heeft daarom een extra onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit bij de Batauweg. Bovendien wil de gemeente later in het jaar aanvullend onderzoek uitvoeren bij de Sluyterslaan en de Batauweg.

Toekomstig beeld
Nieuwegein heeft bovendien onderzocht welke luchtkwaliteit in 2015 verwacht kan worden. Door nu al inzicht te hebben in de knelpunten van de toekomst, kan worden geprobeerd tijdig maatregelen te treffen. De gemeente weet namelijk dat de verkeersstromen op een aantal Nieuwegeinse wegen behoorlijk gaan wijzigen. Deze wijzigingen worden veroorzaakt door ruimtelijke ontwikkelingen zoals de nieuwe binnenstad, de aansluiting op de A27 én door het feit dat steeds meer mensen steeds vaker de auto pakken.

Ondanks een toename van het verkeer nemen de concentraties stikstofdioxide en fijn stof in de toekomst af. Dit komt door de strengere eisen die tegenwoordig gelden voor de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen. Wel wordt verwacht dat in 2015 nog enkele locaties over blijven waarbij de lucht teveel stikstofdioxide en fijn stof bevat. Voor stikstofdioxide komt dit gedeeltelijk door verwachte wijzigingen van de verkeersstromen, maar vooral doordat de normen de komende jaren strenger worden. De overschrijdingen van fijn stof zijn het gevolg van de blijvend hoge achtergrondconcentratie.

Verbeteringsmaatregelen
De gemeente wil in 2006 een actieplan met maatregelen ontwikkelen. Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren hebben echter vaak een beperkt effect en kunnen bovendien erg kostbaar zijn. Daarom onderzoekt de gemeente eerst welke maatregelen in Nieuwegein mogelijk zijn, welk effecten hiervan verwacht kunnen worden en hoeveel deze maatregelen kosten. Daarna beslist ze hoe het actieplan er uit gaat zien. Wat er precies gaat gebeuren moet dus nog worden uitgewerkt. Voorbeelden van maatregelen zijn het weren van luchtvervuilende oude vrachtwagens in Nieuwegein. Of verkeer dat op een andere manier door de stad circuleert en bussen die op aardgas rijden. Ook de aanpassing van het eigen gemeentelijke wagenpark behoort tot de mogelijkheden.

Wat kunnen bewoners doen om de luchtkwaliteit te verbeteren? Bewoners kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit, bijvoorbeeld door:


* Minder de auto gebruiken en vaker de fiets
* Carpoolen

* Elektrische auto rijden

* Rijden op aardgas (in plaats van diesel); Als u toch diesel rijdt: roetfilter aanbrengen in uw auto
* Rustig optrekken

* Geen open haard inbouwen.

Meer informatie
Meer informatie over de luchtkwaliteit is te vinden op www.nieuwegein.nl > inwoner > milieu > de milieugegevens van Nieuwegein > lucht.

Invoerdatum 20-10-2005