Gemeente Amsterdam

Wethouders Maij en Stadig bezoeken Suriname

20 oktober 2005
---


De wethouders Maij en Stadig van de gemeente Amsterdam brengen met een delegatie een werkbezoek aan Suriname van donderdag 20 oktober tot en met donderdag 27 oktober. In juni 2003 heeft de gemeente Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Suriname in het kader van het internationaal beleid. Het gaat hierbij vooral om het versterken van het lokaal bestuur door training en opleiding en het uitwisselen van expertise. Vanuit deze overeenkomst zijn al 34 projecten opgezet. Beide wethouders zullen een aantal van deze projecten bezoeken.

De wethouders brengen bezoeken aan de projecten van het Waterleidingbedrijf Amsterdam en Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR). Schoon drinkwater is een schaars goed in de binnenlanden van Suriname. In het dorp Asidonhopo in de binnenlanden zal wethouder Maij de officiële opening verrichten van de waterzuiveringsinstallaties in aanwezigheid van de heer Belfon Aboikoni van de 6de Granman der Saramaccaners. Daarnaast bezoeken de wethouders het woningbouwproject Kontren van de Amsterdamse woningbouwcoöperaties Algemene Woningbouw Vereniging, Het Oosten en Rochdale. Wethouder Stadig draagt officieel een van de 130 woningen over aan de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de heer Setrowidjojo.

Maij en Stadig zullen samen met minister Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling het Nola Hatterman Instituut (kunstacademie) officieel heropenen. Deze academie is gevestigd in een voormalige 17e eeuwse officierswoning die onder leiding van de Stichting Herstelling met jongeren werd gerestaureerd. Zo werd én historisch erfgoed, én de kunstacademie behouden én werd jongeren een goede vakopleiding gegeven.

Tijdens het bezoek zal ook de website voor het landsarchief van Suriname die gemaakt is in samenwerking met het Gemeentearchief Amsterdam worden overgedragen. Verder bezoeken de wethouders het brandweerkorps Suriname waarbij een vrachtauto met hulpverleningsapparatuur wordt overgedragen in het kader van de samenwerking.

Naast het bezoeken van deze projecten is het bezoek aan Suriname een goede gelegenheid om de nieuwe ministers te ontmoeten en om de samenwerking tussen Amsterdam en Suriname te herbevestigen.

Pb-190