Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 310

datum: 20 oktober 2005

Geen ernstige overtredingen geconstateerd bij controle

Gemeente toetst coffeeshops op integriteit

Amersfoortse coffeeshopeigenaren moeten voortaan ieder jaar een nieuwe gedoogverklaring aanvragen. De gedoogverklaringen voor coffeeshops zijn vanaf 2006 nog maar voor één jaar geldig. Dit heeft Burgemeester Van Vliet-Kuiper de eigenaren van de zeven Amersfoortse coffeeshops per brief laten weten. Achtergrond is de aanscherping van het coffeeshopbeleid en de invoering van de wet BIBOB. In verband met dit besluit worden alle voor onbepaalde tijd verstrekte gedoogverklaringen per 1 januari 2006 ingetrokken.

Vergunning weigeren

Om een nieuwe gedoogverklaring voor de duur van een jaar te krijgen, moeten de coffeeshopeigenaren een uitgebreid BIBOB-vragenformulier en een aanvraagformulier voor de horeca-exploitatievergunning invullen en insturen. BIBOB staat voor Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. De Wet BIBOB verruimt de mogelijkheden van bestuursorganen om criminele activiteiten die plaatsvinden onder de dekmantel van een bestuurlijke beslissing - zoals een vergunning - tegen te gaan. Op grond van de wet BIBOB mag de gemeente een vergunning of subsidie weigeren wanneer het vermoeden bestaat dat die (mede) gebruikt zal worden om strafbare feiten te plegen of voordeel uit strafbare feiten te halen. Ook het plegen van strafbare feiten ter verkrijging van een subsidie of vergunning is een weigeringgrond.

Justitieel onderzoek

De vragen uit het BIBOB-formulier hebben met name betrekking op het arbeidsverleden van de aanvrager, het verleden en de huidige registratie van de onderneming, de wijze van financiering van de bedrijfsactiviteiten en de staat van de financiën (eventuele schulden, faillissementen, etc.) van de onderneming in de afgelopen vijf jaar. Wanneer de antwoorden daar aanleiding toe geven, kan het Bureau BIBOB van het Ministerie van Justitie op verzoek van de gemeente een onderzoek instellen naar de aanvrager.

Geen ernstige overtredingen

Eind september hebben gemeente, politie en brandweer een periodieke controle bij zes coffeeshops gedaan. Hierbij zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld. Gelet werd op de naleving van voorschriften uit de gedoogverklaring, de horeca-exploitatievergunning en de gebruiksvergunning. Bij geen van de zaken werden de regels met betrekking tot de verkoop van softdrugs overtreden. Zo werden er geen harddrugs aangetroffen of werd verkoop aan minderjarigen geconstateerd. Wel constateerden de handhavers de volgende, kleinere overtredingen:
- geen leidinggevende aanwezig (drie keer)
- nooduitgang op slot (twee keer)

- nooduitgang voldoet niet (één keer)

Burgemeester Van Vliet-Kuiper heeft de coffeeshopeigenaren gewaarschuwd dat herhaling van de geconstateerde overtredingen kan leiden tot bestuurlijke maatregelen met betrekking tot de verkoop van softdrugs.

Informatie: Jetske Hingst, afdeling communicatie concernstaf, telefoon 033 469 43 63 of e-mail jt.hingst@amersfoort.nl


---- --