Socialistische Partij

`Beter voorbereiden op rampen met grote transportmiddelen'

20-10-2005 * De SP-Kamerleden Ewout Irrgang en Arda Gerkens zijn bezorgd over de mogelijk gebrekkige voorbereiding op rampen die kunnen ontstaan door ongelukken met superjumbo's en op de hogesnelheidslijn.

Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarschuwt dat Nederland niet klaar is om met dergelijke rampen om te gaan. De Kamerleden hebben de ministers van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat om opheldering gevraagd over de uitlatingen van Van Vollenhoven.

Van Vollenhoven wijst op de slechte toegankelijkheid van mogelijke rampgebieden, maar ook op het gebrek aan toezicht op de veiligheidssituatie. De bezuinigingen op de Inspectie van Verkeer en Waterstaat geven volgens Van Vollenhoven aan dat er niet meer veel van deze organisatie verwacht mag worden. Door dit gebrek aan inzicht in de veiligheidssituatie vermoedt Van Vollenhoven dat er onvoldoende wordt voorbereid op rampen met steeds groter wordende transportmiddelen, zoals de superjumbo en de HSL.

Gerkens en Irrgang willen van het kabinet uiterlijk dinsdag een reactie op de uitspraken van Van Vollenhoven. "Als de voorbereiding op grote rampen niet op orde is, dan moet er snel gehandeld worden om daar verbetering in te brengen."