Time : 10:34:18 AM
Date : Thursday, October 20, 2005
Sender Name: Bananic International nv

Meerderheid stakeholders EU-bananenindustrie wil opschorting stelselhervorming

Stakeholders in de Europese bananenindustrie - EU en Caraïbische bananenproducenten, Europese invoerders en handelaars, vakverenigingen die de arbeiders op de plantages in Centraal-Amerika vertegenwoordigen en NGO's die meer rechtvaardigheid vragen in de bananenhandel - hebben gezamenlijk een brief geschreven naar Mariann Fischer Boel (EU-commissaris van Landbouw) en Peter Mandelson (EU-commissaris voor Handel) waarbij ze het voorstel verwerpen van de Commissie om het EU-bananenregime te hervormen. Het huidige quota-gebaseerde systeem zou 1 januari 2006 vervangen worden door een tariff-only systeem of een invoertarief. De EU stelt een herzien tarief voor van ¤ 187 per ton import van zogenaamde 'dollarbananen'. Dit wordt echter aangevochten door de Latijns-Amerikaanse bananenproducerende landen in een WTO-arbitrageprocedure. De brief naar de Commissarissen maakt duidelijk dat het huidige voorstel onaanvaardbaar is voor de meerderheid van de sector en stipuleert dat een opbouwende dialoog verhinderd wordt door de tijdsdruk opgelegd door ambtenaren. Daarom wordt zowel het uitstel gevraagd van de regimehervorming als de instandhouding van het bestaande systeem tot er een zinvolle dialoog tussen alle betrokken partijen kan plaatsvinden.

Achtergrond

Bananen worden in vele werelddelen geproduceerd. Het grootste deel is afkomstig van zogenaamde 'dollar-oorsprong', nl. de grote plantages in Centraal- en Latijns-Amerika. Zij voorzien bijna 65% van de jaarlijkse bananenconsumptie in de EU. De ACP-landen (Windward Islands, Jamaica, Belize en Suriname in de Caribbean, Kameroen en Ivoorkust in West-Afrika) voorzien ongeveer 18% van de EU-vraag. Het overige deel van de marktvraag wordt ingelost door EU-producenten in Martinique, Guadeloupe en de Canarische Eilanden.

Door geografische en topografische nadelen zijn EU- en ACP-bananen minder concurrerend dan dollarbananen. Voor de invoeging van de EU-eenheidsmarkt hanteerden individuele lidstaten zelf beschermende regimes voor hun producenten en deze van hun vroegere protectoraten. Deze regimes werden vervangen door een eenheidsmarktregeling in juli 1993, het zogenaamde EU-bananenregime. Het EU-bananenregime werd al meerdere malen betwist in de WTO.
De aanpassingen die momenteel worden voorgesteld komen voort uit 'Banana Settlement Agreements' uit 2000 tussen de EU, de VS en Ecuador, die een vervanging vroegen van het quotagebaseerde systeem door een invoerrecht op 1 januari 2006

De doelstelling van de EU-invoerrechten van ¤ 187 per ton is het handhaven van de bestaande bescherming van EU- en ACP-producenten. Toch zijn deze landen tegen dit tarief omdat ze er van uitgaan dat het niet garant staat voor de leefbaarheid van hun bananenindustrie. De 'dollarbananenlanden' daarentegen vinden dit tarief te hoog en zien er een exportbeperking in voor hun product naar de EU-markt.

Gesprekken over dit onderwerp werden belemmerd door voorafgaande arbitrageprocedures, dewelke nog steeds lopend zijn.

Contact:
Luc Hellebuyck
Tel.: 03/232.03.58

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - UK Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL