Korps Landelijke Politiediensten

Succesvolle aanpak Oost Europese mobiele bendes en roofcriminaliteit

Zwolle 20-10-2005 - Het team Polaris heeft de afgelopen twee jaar successen geboekt in de aanpak van mobiel banditisme uit Polen en Litouwen. Vooral middenstanders en particulieren zijn slachtoffer van georganiseerde ramkraken, autodiefstallen en woninginbraken. Soms was er sprake van zeer gewelddadige roofovervallen bij mensen thuis, eenmaal leidde dit zelfs tot een sterfgeval. Verder hielden bendes zich bezig met valsmunterij, waardoor vele valse eurobiljetten op de Nederlandse markt terechtkwamen.

Bevindingen en trends
De materiële schade van mobiel banditisme in Nederland wordt geschat op minstens 11 miljoen euro op jaarbasis. De schade wordt gedragen door een relatief groot aantal slachtoffers, zowel particulieren als middenstand. De afgelopen twee jaar lijkt mobiel banditisme zich te hebben gestabiliseerd als het gaat om de delicten autoinbraak, autodiefstal en overvallen. Er is een afname op het gebied van ramkraken en het in omloop brengen van vals geld. Winkeldiefstal in georganiseerd verband en mogelijk ook woninginbraken lijken toe te nemen. Ook is sprake van nieuwe terreinen waarop de Pools en Litouwse bendes actief zijn, zoals het stelen van buitenboordmotoren. Roofcriminaliteit uit de Balkanlanden (Roemenië) is in opkomst. Het aantal roofovervallen is beperkt, maar enkele overvallen op woningen gingen gepaard met veel geweld. Er wordt regelmatig op bestelling gestolen, de buit van de roofcriminaliteit wordt meestal afgezet op de zwarte markt in de landen van herkomst.

Dadergroepen
De omvang van de dadergroepen lijkt met 3 tot 4 personen vaak beperkt, maar ze blijken veel groter te zijn als wordt doorgerechercheerd. Ze blijken in de regel gedurende langere tijd meerdere malen Nederland te bezoeken. De schade van afzonderlijke diefstallen is vaak beperkt, maar groepen die met regelmaat op pad gaan richten - opgeteld - grote schade aan. Het gaat in de regel om vormen van veelvoorkomende criminaliteit, echter steeds vaker wordt dit door de lokale politie niet meer als een afzonderlijke incident beschouwd, maar als uiting van georganiseerde misdaad. Het aantal verdachten uit Polen en Litouwen groeit gestaag, het aantal Poolse verdachten groeide vorig jaar zelfs met 30%. In 2003 en 2004 bleken in Nederland 2147 Poolse en 445 Litouwse bezoekers in Nederland met de politie in aanraking te zijn gekomen. Enkele tientallen Poolse en Litouwse criminelen kunnen als veelplegers beschouwd worden, omdat ze meer dan 10 antecedenten op hun naam hadden. In het werkgebied Noord-Oost Nederland is structureel informatie ingewonnen over Polen en Litouwers die in groepsverband actief waren in de negen noordoostelijke politieregios. Het ging om 2333 Polen en 845 Litouwers. Zowel Poolse als Litouwse criminele bezoekers in HKS zijn sterk oververtegenwoordigd in de delictscategorie vermogensdelicten (zonder geweld). De genoemde groep van 2147 Polen heeft in twee jaar tijd 4217 strafbare feiten gepleegd, waarvan 2911 vermogensdelicten, met name winkeldiefstallen en auto-inbraken. De 445 Litouwers pleegden in dezelfde periode 1046 delicten, waarvan er 946 in de categorie vermogensdelicten vielen. Naast winkeldiefstallen en voertuigdiefstallen pleegden zij volgens HKS ook 197 muntmisdrijven.

Herkomstlanden
In Polen is krachtig opgetreden tegen de bendes en achterliggende organisaties, waardoor met name ramkraakploegen zijn getroffen. In Litouwen zijn successen geboekt tegen groepen die valse eurobiljetten produceerden en in omloop brachten. Er was een nauwe samenwerking met de Poolse, Litouwse en Duitse autoriteiten.

24 uur per dag
Het team Polaris was 24 uur per dag bereikbaar en inzetbaar. Het team heeft het inzicht in de aard en omvang van mobiel banditisme bij de politiekorpsen vergroot en bij kunnen dragen aan een groot aantal opsporingsonderzoeken. In 2004 noteerde Polaris 20 aandachtsvestigingen en in de eerste helft van 2005 18. In 43 zaken wist Polaris criminele samenwerkingsverbanden in kaart te brengen. In totaal deed Polaris 28 projectvoorstellen, welke leidden tot 17 opsporingsonderzoeken.

Het gericht opsporen door de autoriteiten lijkt ertoe bij te dragen dat buitenlandse dadergroepen uitwijken. Zichtbaarheid van de opsporing, zoals de frequente 100%-controleacties Ochtendgloren van het KLPD, heeft hiertoe waarschijnlijk bijgedragen. Ook is regelmatig de publiciteit in de landen van herkomst gezocht bij geslaagde Nederlandse rechercheonderzoeken.

Polaris
Het project Polaris vormde van oktober 2003 tot juli 2005 een informatieknooppunt waar vanuit onder meer de negen noordoostelijke politieregios gegevens werden samengebracht over mobiele bendes uit Polen en Litouwen. Deze bendes hielden zich bezig met roofcriminaliteit en het uitgeven van valse euros. Het project was een samenwerkingsverband tussen de Dienst Nationale Recherche (KLPD), de negen noordoostelijke politiekorpsen, de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland en de Koninklijke Marechaussee.