Gemeente Rotterdam

Nr. 175
20 oktober 2005

André van der Louw overleden
Rotterdam verliest zijn geliefde oud-burgervader

Oud-burgemeester André van der Louw is op 20 oktober 2005 op 72 jarige leeftijd overleden. Arie Andries van der Louw was van november 1974 tot september 1981 burgemeester van Rotterdam.

Burgemeester Opstelten laat in een eerste reactie weten dat Rotterdam een unieke persoonlijkheid heeft verloren met grote betekenis voor de stad. "Vooral zijn open houding en omgang met de Rotterdammers maakten hem zeer geliefd. Hij kwam naar de stad in de tijd dat het bestuur meer oog kreeg voor de wensen van de bevolking en hij voelde zich daarbij thuis. André van der Louw was burgemeester voor en met de Rotterdamse samenleving." Burgemeester Opstelten roemt verder zijn vakmanschap. De jaren van zijn burgemeesterschap waren woelig. Maar hij gaf een aanzet tot verbetering van de oude wijken. Hij leidde vele delegaties met het Rotterdamse bedrijfsleven en ook daar maakte hij vrienden. Stadsbestuur en bedrijfsleven kwamen dichter bij elkaar. De zorg om de teruglopende werkgelegenheid deelden beide partijen. Bij zijn afscheid zei Van der Louw daarover: "We hebben - heel praktisch Rotterdams - bekeken waar de gezamenlijke belangen lagen en afgesproken dat wij ons bij de verdediging daarvan niet zouden laten afleiden door ideologische of zakelijke verschillen van inzicht, die er ook zijn en waarover de discussie wordt voortgezet." André van der Louw was en bleef een Rotterdammer .

De herdenkingsdienst wordt gehouden op 26 oktober om 13.00 uur in de Laurenskerk. Aansluitend wordt André van der Louw in besloten kring begraven op de Algemene Begraafplaats Hofwijk.

De gemeente stelt iedereen in de gelegenheid om een condoleanceregister te tekenen. Dat kan in de hal van het Stadhuis aan de Coolsingel of op de website van de gemeente: www.rotterdam.nl.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam