Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De andere kant van China
Uitzenddatum: Do. 20 oktober 2005, 20.30u
Verslaggeving: Sander Rietveld



Het moet âeen verrassende ontdekkingstocht zijn door zowel het oude als het nieuwe Chinaâ, aldus de organisatie. Maar er is vrijwel geen aandacht voor mensenrechten op het Amsterdam China Festival. Een reportage over âde andere kant van Chinaâ, waar leden van ondergrondse kerken vervolgd worden.

Sekte
Ondergrondse Christenen in China worden onderdrukt. Deze geloofsgemeenschappen worden niet door de Chinese regering erkend en als sekte beschouwd. De angst voor andere ideologieën of godsdiensten bij het regime is groot, stelt Chinakenner Ian Buruma. Het zou de macht kunnen bedreigen.

Amsterdam China Festival
In hoeverre wordt die kant van China in het westen nog wel gezien? Het Amsterdam China Festival is het grootste culturele festival over Chinese kunst ooit gepresenteerd in Nederland. Opera, muziek, dans, literatuur en nog veel meer: China wordt belicht in zoveel mogelijk facetten. Het festival wordt grotendeels betaald door Nederlandse bedrijven met belangen in China. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf 400.000 euro subsidie.

Mensenrechten
Maar de debatten die De Balie over mensenrechten organiseerde, kregen geen subsidie van het festival en kwamen niet in het programmaboekje, schreef Het Parool. âHet is een cultureel festival, geen politiekâ, stelde Martijn Sanders, initiatiefnemer van het Festival in de krant.

Netwerk sprak met een leider van de ondergrondse kerk, Tweede Kamerlid Hans van Baalen (VVD) en Chinakenner Ian Buruma over het festival en de mensenrechten in China.