Gemeente Berkelland


GGD Gelre-IJssel doet onderzoek onder ouderen vanaf 65 jaar

De GGD Gelre-IJssel is gestart, mede in opdracht van de gemeente Berkelland, met een uitgebreid vragenlijstonderzoek over gezondheid, welzijn en zorg onder zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder. Het doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van gezondheid en zorgbehoefte van de oudere bevolking van de regio. Met de resultaten kunnen GGD en de gemeente Berkelland beter inspelen op de wensen en behoeften van ouderen.

Minimaal 500 zelfstandig wonende ouderen kregen onlangs via de post het verzoek een uitgebreide vragenlijst in te vullen. De vragenlijst gaat over hun gezondheid en welzijn, zorg, zorgbehoefte en zorgvoorzieningen. Naast vragen over ziekten, medicijngebruik en doktersbezoek, komen ook vragen over wonen, sociale contacten en tevredenheid over de gemeente aan de orde.

De ouderen zijn gekozen met behulp van een steekproef uit het adressenbestand van de gemeente. GGD en gemeente gaan volstrekt vertrouwelijk met de gegevens om volgens de strikte privacyregels die voor dergelijke onderzoeken gelden. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

Bent u één van de inwoners die een vragenlijst hebben ontvangen?

Als u één van de willekeurig gekozen inwoners bent die een vragenlijst ontvangen is uw medewerking aan het onderzoek belangrijk voor de toekomst van ouderen in de regio. Wij hopen daarom dat u de vragenlijst wilt invullen. Ook als uw gezondheid niets te wensen overlaat, is uw deelname belangrijk!

De GGD ontvangt de ingevulde vragenlijst liefst binnen twee weken retour. Hiervoor is een antwoordenveloppe bijgesloten; een postzegel is niet nodig.

Mocht u nog vragen hebben over het onderzoek of de vragenlijst, dan kunt u altijd bellen met de onderzoekers van de GGD Gelre-IJssel: telefoon (0314) 321239. Zij kunnen u ook eventueel doorverwijzen naar medewerkers van het Zorgloket, die u zo nodig kunnen helpen bij het invullen van de vragenlijst.

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven, wie wenst dat niet?

Met een goede gezondheid is dit geen probleem, maar helaas wordt de gezondheid met het klimmen der jaren soms minder. Om ook mensen met een gezondheidsprobleem in staat te stellen zelfstandig te blijven, is het belangrijk dat er een goed aanbod is van voorzieningen, zorgverlening en huisvesting.

Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek van GGD'en in een groot deel van Gelderland en heel Overijssel. De GGD rapporteert aan de gemeenten; naar verwachting zullen de eerste resultaten in april 2006 bekend worden.

Het ouderenonderzoek past prima in de vierjaarscyclus van monitoren die de GGD Gelre-IJssel uitvoert; namelijk de jongerenmonitor E-movo in 2003/2004, de ouderenmonitor in 2005 en de volwassenenmonitor in 2006/2007.

De laatste ouderenmonitor in de regio Gelre-IJssel is eind jaren negentig uitgevoerd. Uit de resultaten van dit ouderenonderzoek bleek onder andere dat veel ouderen eenzaam zijn. Naar aanleiding hiervan is destijds een aantal activiteiten opgezet, zoals bijvoorbeeld het uitvoeren van huisbezoeken.
Samenvatting De GGD Gelre-IJssel is gestart, mede in opdracht van de gemeente Berkelland, met een uitgebreid vragenlijstonderzoek over gezondheid, welzijn en zorg onder zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder. Het doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van gezondheid en zorgbehoefte van de oudere bevolking van de regio. Met de resultaten kunnen GGD en de gemeente Berkelland beter inspelen op de wensen en behoeften van ouderen.

Mutatiedatum 20/10/2005