Groen!

Brussel, 20 oktober 2005

Bart Staes: Europese subsidies gaan niet naar kleine boer

Bart Staes Ook de informatie die het BIRB heeft vrijgegegeven over de besteding van de Europese landbouwsubsidies in België is onvoldoende transparant ontsloten. "En dat is teleurstellend," aldus Groen!-europarlementslid Bart STAES. "Je kan er gewoon geen peil op trekken. Eén ding staat nu vast: echte boerenbedrijven krijgen slechts een schijntje van wat de agro- en voedingsindustrie opstrijken."

Staes vraagt opnieuw dat Leterme en Laruelle naast de naam van de begunstigde en de vestigingsplaats ook een opsplitsing maken van de totaalsom over de verschillende specifieke begrotingslijnen zoals voorzien door de EU. "Dit heeft niets te maken met privacy of economisch gevoelige informatie, maar alles met openbaarheid van bestuur. De bevoegde instanties moeten maar eens duidelijk maken waarom de vrijgave van meer gegevens schadelijk zou zijn voor de privacy van de betrokkenen."

De bevoegde ministers maken gebruik van de actieve openbaarheid van bestuur. Dat betekent dat het hen in principe vrij staat zelf te beslissen welke informatie ze al dan niet beschikbaar stellen. "Ze hadden zichzelf en de mensen die vragen voor zo'n ontsluiting veel tijd kunnen besparen door alle nuttige gegevens meteen te geven. Nu komt er - op basis van de passieve openbaarheid van bestuur - een formalistisch, juridisch welles-nietes spel over de vrijgave van gegevens die finaal toch publiek moeten worden gemaakt."

Het groene EP-lid deelt overigens de bekommernis dat de huidige discussies over het Europees Landbouwbeleid de sector kunnen schaden. Vrijgave van correcte gegevens kan dat voorkomen. "Wat kan je méér met deze lijsten dan ze rangschikken volgens het alfabet of het postnummer? Meer nog: het is in het belang van de begunstigden dat wordt vrijgegeven waarom ze deze subsidies krijgen. Dat klaart iedere onduidelijkheid uit."

"Europese landbouwmiddelen moeten in de eerste plaats naar de landbouwers gaan," meent Staes. "Nu is het evenwel zo dat de Vlaamse boer een inkomen heeft dat onder het gemiddelde ligt. En alle bevoorrechte handelsrelaties ten spijt lijdt ook de boer in het Zuiden onder de stroom van exportrestituties. Die zorgt ervoor dat Europese producten tegen dumpingprijzen op hun markten komen."

"Het is goed dat landbouwers subsidies krijgen, maar die moeten dan ook bij hen terechtkomen. Maar anderzijds is dit ook belastinggeld. Wie belastingen betaalt, heeft het recht om te weten of deze middelen al dan niet goed worden aangewend."

Staes weerlegt ook de kritiek dat hij koste wat kost wil weten hoe hoog het inkomen van de individuele landbouwer is. "In Zweden is het zo dat je bij wijze van spreken het belastingbiljet van je overbuur kan gaan navlooien. Hier schermt men met het argument dat ook de mindervaliden dan straks moeten kenbaar maken hoeveel steun zij ontvangen. Dat is natuurlijk larie. Een handicap valt namelijk wél binnen de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Op dit ogenblik bestaat gewoon de politieke wil niet om het werk mbt. de landbouwsubsidies in een keer goed te doen. Op termijn is de familiale landbouwonderneming daar de dupe van."

Bart Staes, Europarlementslid