Gemeente Deventer

Week 42, 20 oktober
2005

35 jaar actief vrijwilligster in Wijk 16
STADSPENNING VOOR RIET EMENS

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Deventer Stadspenning toe te kennen aan Riet Emens vanwege haar bijzondere verdiensten voor Speeltuinvereniging Wijk 16.

Riet Emens is sinds 1970 actief. De afgelopen dertig jaar coördineert zij alle activiteiten in de keuken, alle inkopen voor de vereniging en ook neemt zij het inkoopbeleid en het bemensen van de keuken voor haar rekening. Door de lange periode dat zij actief is in de vereniging heeft zij een bijzondere plek verworven waarmee zij bijdraagt aan de sociale en maatschappelijke rol van de speeltuin in de buurt.

Elke dag, vaak al voor negen uur, zijn er bezoekers. Emens opent het gebouw als dat nodig is en zorgt dat de koffie klaar staat.

Gemiddeld is zij twintig uur per week (soms wel meer) te vinden in het gebouw van de speeltuinvereniging. Zij ontvangt geen vrijwilligersvergoeding maar is wel zeven dagen in de week beschikbaar en actief. Alleen in de maanden juli en augustus zijn er minder activiteiten.

Emens heeft een bijzondere plek in de vereniging. Zij kent alle vaste gasten en bewoners, is aanspreekbaar voor iedereen, zij kent de weg en weet wie wat kan doen. Zij is geen bestuurder maar wel een bijzonder belangrijke schakel in het verenigingsleven. Mede door haar inzet is âde speeltuinâ een rust- en ontmoetingspunt voor personen van alle leeftijden in een wijk waar het sociale leven een belangrijke rol speelt.

Daarnaast is het gebouw van de speeltuinvereniging geworden tot een toevluchtsoord voor jongeren die anders de stad in zouden gaan âniet wetend wat ze moeten met hun tijdâ zoals een van de buurtbewoners aangaf.

Publicatiedatum: 21-10-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 21 oktober 2005