ChristenUnie


Vragen over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur

donderdag 20 oktober 2005 - 11:18

Vragen van het lid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur.

1. Bent u op de hoogte van het feit dat het geweld in de West-Soedanese regio Darfur de laatste twee maanden sterk is toegenomen, getuige de aanval op een vluchtelingenkamp , de dood van twee vredessoldaten van de Afrikaanse Unie en vele andere incidenten?

2. Onderkent u het risico dat door de toegenomen onveiligheid de hulpverlening, met name in afgelegen gebieden, onder druk komt te staan?

3. Welke acties hebt u de afgelopen maanden ondernomen om de veiligheid van medewerkers van ngos in Darfur te bevorderen?
4. Ziet u nog mogelijkheden om de veiligheidssituatie in Darfur in het algemeen en van hulpverleners in het bijzonder te verbeteren? En bent u bereid om deze mogelijkheden te benutten?
_______________________

Trouw, 30 september jl., VN: tientallen doden bij aanval op kamp in Darfur.
Trouw, 10 oktober jl., Rebellen in Darfur doden twee vredessoldaten.
NRC Handelsblad, 3 oktober jl., Afrikaanse Unie hard over rol van milities Darfur; de Volkskrant, 11 oktober jl., AU: situatie in Darfur loopt uit de hand.
Nederlands Dagblad, 14 september jl., West-Darfur onveiliger voor hulpverleners; Novum, 28 september jl., VN: toename geweld in Darfur bedreigt hulpverlening.

---