Provincie Overijssel

Bodemsanering stevig aangepakt

Voor de saneringen ât Gijmink in Goor, Olasfa in Olst en de teerput Vasse in Tubbergen heeft het ministerie van VROM aan gedeputeerde Rietkerk 5 miljoen euro extra toegezegd.

Het meerjarig investeringsprogramma bodemsanering wordt eind 2005 in Provinciale Staten besproken.

ât Gijmink

Gedeputeerde Staten willen in het voorjaar van 2006 een start maken met de sanering van de met asbest verontreinigde bodem van de wijk ât Gijmink. Tijdens het vandaag gevoerde bestuurlijk overleg heeft VROM ingestemd met de saneringsaanpak van de wijk ât Gijmink tussen 2005 en 2015.

De sanering van de asbestverontreiniging maakt onderdeel uit van de herstructurering die de gemeente Hof van Twente en de Stichting de Goorse Volkswoning in de woonwijk willen uitvoeren. Het gaat hierbij om de sloop en nieuwbouw van ongeveer 500 woningen. De provincie gaat ervan uit dat in 2015 alle percelen van asbest zijn ontdaan.

Olasfa en teerput Vasse

Tijdens het bestuurlijk overleg zijn er vervolgafspraken gemaakt over de aanpak van de sanering van het Olasfaterrein in Olst en de Teerput Vasse in Tubbergen. Op 21 oktober aanstaande zal directeur-generaal Van der Vlist een werkbezoek brengen aan Overijssel. Tijdens dit bezoek zal er onder andere gesproken worden over één gezamenlijke vergunning voor bouwprojecten, de luchtkwaliteit en knelpunten in bodemsaneringprojecten.

Het op vele plaatsen voorkomen van asbest en andere verontreinigingen in de Overijsselse bodem leidt tot vertraging in grote projecten zoals het uitvoeren en versnellen van de woningbouwprogrammaâs. Ook stagneert het revitaliseren van bedrijventerreinen en het realiseren van een gezonde en veilige leefomgeving. Voor de sanering van de meest urgente locaties tot 2009 heeft Overijssel extra middelen van het Rijk nodig. Naast de nu toegezegde bijdrage van minimaal 5 miljoen euro heeft de provincie in januari van dit jaar al een bedrag van 35 miljoen euro extra van VROM ontvangen. Hiervan is 23 miljoen euro bestemd voor urgente bodemsaneringsprojecten rond asbest, waterbodems en gasfabrieken en 12 miljoen euro wordt besteed aan de sanering van asbestwegen in Overijssel en Gelderland.

Voor de middellange termijn is ruim 140 miljoen euro voor bodemsanering in Overijssel nodig. Hiervan is voor de periode 2005 2009 ruim 90 miljoen euro gedekt.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl