Multi angle geluidssysteem geeft Dance een nieuwe dimensie

Muzieklab brabant

Beleef een heel ander soort dansavond met een volledig nieuw geluidssysteem: MASE. Het publiek krijgt er letterlijk een nieuwe belevingsdimensie bij. Werd geluid tot op heden vanuit één plek naar het publiek toe gezonden, nu is het mogelijk om publiek te .omsingelen. met audio. Muzieklab Brabant en danspionier Stefan Robbers (o.a. Acid Junkies) presenteren met gepaste trots het prototype van Multi Angle Surround Engine (MASE).

Premiere in de Effenaar
Een aantal DJ.s en muzikanten zal op 21 oktober een combinatie van live muziek en DJ-sets ten gehore brengen, waarbij het dynamische geluidsbeeld vanuit alle hoeken van de zaal komt. Dankzij het geheel nieuwe systeem kunnen dance-artiesten live de plaatsing, beweging en ruimtelijke beleving van geluid beïnvloeden. Stefan Robbers(Acid junkies) en John Edwards (Generator 9) presenteren met MASE nieuwe live dansmuziek, variërend van triphop en experimenteel tot industrial. electro en techno. Daarnaast zullen diverse DJ.s met een breed ingestelde muziekkeuze werken met MASE en de rest van de avond vullen met eclectische, verrassende en vooral dansbare muziek, waarbij de mogelijkheden van het nieuwe geluidsplaatsingssysteem worden verkend. De avond heeft de naam AMBUSH meegekregen.

Presentatie op Amsterdam Dance event
Een week later, tijdens het Amsterdam Dance Event, hét platform voor de internationale dance-industrie, wordt de MASE- .machine. op diverse manieren gepresenteerd. Tijdens workshops kunnen (inter-)nationale DJ.s de artistieke en technische mogelijkheden van het prototype verkennen. Deze sessies zullen uitmonden in dance-avonden in de Desmet-studio. Tevens wordt in een seminar ingegaan op de artistieke en technische uitgangspunten, het ontwikkelproces, de eerste ervaringen en de nieuwe artistieke mogelijkheden.

Onderzoek
MASE is ontwikkeld dankzij een interactieve samenwerking tussen een artistiek team en een technisch team bestaande uit wetenschappers van de TU Eindhoven en experts uit de film- en theaterwereld. Het onderzoek was vooral gericht op het bepalen van de artistieke meerwaarde voor artiesten en de belevingsmogelijkheden voor publiek. Anderhalf jaar lang werden er interfaces gebouwd en weer afgebroken. In een proefopstelling hebben DJ.s maandenlang geëxperimenteerd met prototypes. Het resultaat: een multi-angle geluidssysteem, aangestuurd door een unieke, actieve interface. Deze biedt dance-artiesten en DJ.s de mogelijkheid live de plaatsing van verschillende geluidsbronnen te manipuleren.

Actieve interface
De MASE-interface biedt de DJ of producer acht afzonderlijke ingangen voor uiteenlopende geluidsbronnen, plus een bibliotheek met geluidsbewegingen. De gebruiker heeft tal van mogelijkheden om geluidssignalen aan een bewegingstraject te koppelen en deze vervolgens te starten, beëindigen of lokaliseren. Men kan zelf geluidstrajecten programmeren en opslaan met de speciaal ontwikkelde software. Het systeem is in hoge mate ruimte-onafhankelijk, men kan zelf ingeven hoe groot de ruimte is, welke vorm deze heeft en hoeveel speakers er aangestuurd dienen te worden.

Première Effenaar, Eindhoven
Datum 21 oktober
seminar&workshops Amsterdam Dance Event
Locatie Desmet Amsterdam
Datum 27 t/m 29 oktober

= EINDE PERSBERICHT =