Nederlandse Hartstichting

KRO De Wandeling over de hartstocht van Seth Gaaikema 10-10-2005
Bijna vier jaar geleden hield het hart van Seth Gaaikema ermee op en kwam hij, naar eigen zeggen, gedwongen achter de begonia's te zitten. "Ik heb altijd doorgedenderd in het leven en ineens krijg je een lel van buitenaf." Tot overmaat van ramp had zijn stem het ook begeven. Maar na zijn voorspoedige herstel staat hij weer op de bühne. En heel anders dan voorheen.

Op vrijdag 21 oktober gaat Hella van der Wijst op pad met cabaretier en musicalschrijver/vertaler Seth Gaaikema. Hij heeft een rijke carrière achter de rug en heeft de kans om een nieuwe te beginnen met beide handen aangegrepen. "Ik had een punt achter mijn carrière gezet. Na het infarct had ik besloten om alleen nog maar te schrijven. Maar als in een droom voelde ik dat ik fout zat. Ik moest weer tussen de mensen zijn", herinnert Gaaikema zich. "Ik heb wat te zeggen en dus moest er ook wat aan de stem gebeuren."
Een Belgische arts 'gaf' hem zijn stem terug en zijn hart houdt het nog even vol. De nieuwe kans heeft hem veranderd, ook op het podium. "Ik durf mijn leven open in mijn shows te verwerken. Ook zaken van ver terug. Ik heb niets te verbergen en ben ervan overtuigd dat dit delen van mijn leven mensen verbindt." Zijn eerste show na de stem-problemen en het infarct was De orkaan doorstaan, nu staat hij op de planken met Als 't effe kan, waarin hij als een 'jongeman van 66' enthousiast de maatschappij te lijf gaat. "Het leven is een stuk intenser geworden. Want later is nu!" Een openhartig gesprek in de bijzondere natuur van de Hemelsche Berg bij Oosterbeek.

Seth Gaaikema is Hella's gast in het kader van de zesde 'Hartstocht', die de Nederlandse Hartstichting op 'Wereld Hartdag' (25 september jl.) organiseerde en waarvan KRO De Wandeling in deze aflevering beelden uitzendt.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.
KRO De Wandeling, vrijdag 21 oktober 17.05 uur op Nederland 1. (HH. zondag 23 oktober 09.30 uur)